Euro bölgesini etkisi altına alan ve İtalya'yı da oldukça kötü etkileyen ekonomik kriz, çizmede spora ayrılan bütçede kesinti yapılmasına neden oldu.



Euro bölgesini etkisi altına alan ve İtalya'yı da oldukça kötü etkileyen ekonomik kriz, çizmede spora ayrılan bütçede kesinti yapılmasına neden oldu.
İtalya'da Mario Monti başbakanlığındaki teknokrat hükümet, ülkeyi borç krizinden çıkaracak yeni önlemler üzerinde çalışırken, krize karşı dile getirilen önlemler arasında yer alan kesinti seçeneği, etkisini spor alanında da gösterdi.
Corriere della Sera gazetesinde yer alan haberde, ülkedeki bütün spor faaliyetlerinden sorumlu İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) Başkanı Gianni Petrucci'nin, kesintilere ilişkin sözlerine yer verildi.
Petrucci, ülkenin ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğini belirterek, CONI'nin bu duruma seyirci kalamayacağını bildirdi.
İtalyan sporunun patronu olan 66 yaşındaki Petrucci, ''Devletin spora ayırdığı ödenek 2011'de 447,8 milyon Euro idi, 2012'de bu rakam 408,9 milyon Euro olacak. 2011'e göre 39 milyon Euroluk, 2010'a göre ise 52 milyon Euroluk bir kesinti söz konusu'' dedi.
Petrucci, ülkenin içinde bulunduğu kriz döneminde alınan kesinti kararlarının iyi olduğunu da ifade etti.
EN ÇOK ETKİLENECEK BRANŞ, FUTBOL
Haberde, bütçe kesintisinden en çok etkilenecek branşın ise futbol olduğu belirtildi.

İtalyan futbolunun 2011 bütçesinde 78 milyon 570 bin Euro ödenek aldığı, 2012'de bu meblağın 62 milyon 542 bin Euro olacağı kaydedildi.
CONI'nin açıkladığı bütçe kesintilerine göre, devletin 2011'de 6 milyon 438 bin Euro ödenek verdiği Atletizm Federasyonu'na 2012'de 5 milyon 125 bin Euro ayrılacak. 5 milyon 930 bin Euro olan Yüzme Federasyonu ödeneği de 4 milyon 720 bin Euro'ya düşürüldü.
2011 yılında 4 milyon 991 bin Euro olan Bisiklet Federasyonu ödeneği, yeni yılda 3 milyon 973 bin Euro olarak belirlenirken, bu yıl 3 milyon 888 bin Euro ayrılan Voleybol Federasyonu'na, 2012'de 3 milyon 95 bin Euro devlet desteği sağlanacak. Basketbol Federasyonu'nun ise 3 milyon 791 bin Euro olan bütçe ödeneği, yeni yılda 3 milyon 24 bin Euro'ya düşürüldü.
Bütçede yapılan kesintilerin yanı sıra federasyonlardaki yönetici sayılarında da bir azalma olacağı bildirildi. Futbol Federasyonu'nda 27 olan yönetim kurulu üye sayısının, 13 ile 20 arasında bir sayıya düşürüleceği öngörülüyor.
Atletizm Federasyonu Başkanı Franco Arese, kesintileri eleştirse de, ''Kesintiler acı verici, ancak ülkenin ve Avrupa'nın içinden geçtiği durum göz önünde bulundurulduğunda, bunlar kaçınılmaz'' dedi.
Arese, sporun kendileri için ulusal bir hazine olduğunu da ifade ederek, ''Acımızı sessizce çekerek, 8 ay kalan Londra Olimpiyatları'nda elimizden gelenin en iyisini vermek için çalışmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.
Bütçedeki kesintilere en aykırı ses ise en çok kesinti yapılan İtalya Futbol Federasyonu'ndan geldi.
Federasyon asbaşkanı Mario Macalli, kesintileri ''delilik'' olarak nitelerken, futbolun ''totocalcio'' bahis oyunlarıyla ülke ekonomisine yaptığı katkıyı hatırlattı ve ''Biz zenginlik üretiyoruz'' diye konuştu.