Command & Conquer: Red Alert 2, bir 2.5D Gerçek zamanlı strateji bilgisayar oyunudur. Westwood Studios tarafından Command & Conquer16 Eylül 2000'de piyasaya sürüldü. Oyunun bu serisinde Müttefikler (Allieds) ve Sovyetler (Soviets) eski serilere oranla daha yeni ünitelerle karşımıza çıktığını gördük. Red Alert
Command & Conquer: Red Alert 2 için birçok yama çıkarılmıştır (Örn: CYBX MOD, DeeZire,Yuri's Revenge,vs...). Oyunun hala müdavimleri mevcuttur ve oynanabirliği ile en çok tutulan oyunlardan biridir.

serisi devamı olarak hikâyesinin devamı olan oyunda multiplayer özellikleri de artırılmış olarak karşımıza çıkarılmış.

Karakterler


Müttefikler (Allieds)

  • Michael Dugan - Amerika Birleşik DevletleriRay Wise. Başkanı. Oynayan
  • General Carville - Yüksek derecede saygın Teksas Eyaleti Ordu Komutanı. Amerikan Ordusu Komutanı. Oynayan Barry Corbin.
  • Özel Ajan ve Komando Tanya - Özel harekat komandosudur. normal askerleri kısa sürede alt edip hedef ünitelere c4 koyarak yoketme becerisine sahiptir. Oynayan Kari Wuhrer.
  • Prof. Albert Einstein - Müttefikler (Allieds) için çalışan bir bilim adamıdır. ChronosphereAdolf Hitler'i tarihten silmiştir. Oynayan Larry Gelman. adındaki zaman makinesini keşfetmiştir. Ve bu makine ile
  • Lt. Eva Lee - Müttefiklerin oyununda oyuncuya rehberlik eder. Tüm görevler boyunca brifing verir. Athena Massey
  • General Lyon - Fransız orduları komutanı. Hikayede görüldüğü yer Avrupa'yı tehdit eden Sovyet Füzelerinin imhasının konuşulduğu 4'lü müttefikler toplantısı. Oynayan Frank Bruynbroek.
Sovyetler (Soviets)

  • Alexander Romanov - Sovyetler Birliği Başkanı. Son Rus Çarının soyundan gelmektedir. Bolşevikler tarafına geçmiştir. Sovyetler Birliği yerine Dünya Sosyalistler Birliğini kurmak için harekete geçmiştir. Bu amacı doğrultusunda Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilan etmiştir. Oynayan Nicholas Worth.
  • Yuri - Alexander Romanov'un savaştaki yardımcısıdır. Sovyetlerin düşmanı ele geçirmesinde ruhsal teknolojiden sorumludur. Yuri'nin Romanov'a sadakati şüphelidir. General Vladimir'de Yuri'nin sadakatinden oldukça şüphelidir. Yuri düşman birimlerin ruhsal kontrolünü ele geçirerek kendisi için o kişiyi yönetebilir. Oynayan Udo Kier.
  • General Vladimir - Sovyetler Birliği'nin sadık generali. Florida Keys ve civarındaki fetihlerde yol gösterendir. Yuri den oldukça şüphelenmektedir. Oynayan Adam Greggor
  • Lt. Zofia - Sovyet görevlerinin brifingini verir oyuncuya klavuzluk yapmaktadır. Oynayan Aleksandra Kaniak
Ülkeler

Red Alert 2 de çıkan dünya savaşı sonucu dünya iki ayrı kutupta yoğunlaşmıştır. Müttefikler (Allies) ve Sovyetler (Soviets).

Müttefikler (Allies)


Avrupa Devletleri (Birleşik Krallık, Fransa, Almanya) çıkan savaşta Müttefikler safındadır. Hikayenin önceki bölümlerinde büyük yıkıma uğrayan Yunanistan ise Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmıştır. Müttefiklerin tarafındaki bir diğer devlet ise uzak doğudaki Kore Cumhuriyeti'dir.

Müttefik Devletlerin Kendilerine özel üniteleri:
  • Amerika - Paraşütçüler
  • Fransa - Büyük Top
  • Almanya - [Tank] Yokedici
  • Büyük Britanya - Snipers (Keskin Nişancılar)
  • Kore - Black Eagle Jets (Kara Kartal Jetler)
Sovyetler (Soviets)

Sovyetlere bağlı devletler tam olarak açıklanmamaktadır. Sovyetlerin Soğuk Savaşdenizaltı teknolojisi oldukça gelişmiştir. Bu dönemde Ortadoğu da Irak, Kuzey Afrika da LibyaSovyetlere en büyük yardımı yapan Küba'da bu safta yeralmıştır. Döneminde ve yine bu dönemde oldukça güçlenen ayrıca

Sovyet yandaşı Devletlerin Kendilerine özel üniteleri: Hikaye’nin Gidişi

Serinin önceki oyunu Red Alert'in olaylarından sonra Müttefikler kazanmış kabul edilir. Red Alert 2'de ise Stalin yok edilmiş yerine zulmi ve kötülüğü sürdürmek için Müttefikler tarafından Alexander Romanov kukla olarak başa geçirilmiştir. Bu komünist parti üyesi asilzade, barışın avukatı olduğunu beyan etmektedir. Fakat Romanov'un başka planları vardır. Meksika’da çıkan iç savaşı bastırmak bahanesiyle Sovyet Kuvvetlerini ve Yuri’nin savaş birimlerini, General Vladimir Komutasında bu ülkeye yollar. Meksika’da büyük bir işgal kuvveti oluşturulur ve Amerika Birleşik Devletleri’ne sürpriz bir saldırı ile taarruz başlar. Amerika Birleşik Devletleri GüneydenSovyet Kuvvetleri Atlas Okyanus’u ve Büyük Okyanus’tan da saldırıya geçmiştir. Bu saldırıya karşı Amerikan yönetimi Sovyetlere karşı nükleer füzeleri ateşleme emrini verir. Fakat Yuri ruhsal teknolojisini kullanarak bu nükleer misillemeyi sabote etmiştir. Bunun üzerine ABD Başkanı Dugan ordusuna beklemediği bir saldırıya maruz kalmıştır. Aynı anda tüm savunma ve aynı zamanda Müttefik kuvvetler ile bir araya gelme emrini vermiştir..

Sovyetler ile ilerleme

Amaç Müttefiklere karşı saldırıların zaferle bitmesidir. Sovyet fetihleri tüm dünyada sürerken gelişen olaylar zarfında, Yuri Sovyetler Birliğini eski yerine koymak için Romanov'u hasta göstererek hastaneye kapatmıştır. General Vladimir'i ise Beyaz Sarayda öldürtmüştür. Ve Sovyetler Birliği’nin idaresini ele geçirmiştir. Sonunda Bu olayların Yuri'nin yüzünden olduğu açığa çıkmıştır. Bütün bu olayların Yuri’nin yüzünden olduğu gerçeği tüm dikkatleri Moskova’ya Kremlin’e çevirmiştir. Sovyetler Birğinin ve etkisindeki dünyanın başındaki oyuncu Yuri’yi Moskova’ da devletin idaresini ele geçirdiği, Kremlin’de kuşatır. Sovyet Ordusu Kremlini Yuri ile birlikte yokeder. Böylece Sovyet egemenliği tüm dünyaya yayılmıştır. Yuri daha sonra "Yaşasın dünya halklarının kardeşliği" diye bağırmıştır.
Rütbe almış Kirov Hava Gemisi, bir çeşit bombardıman zeplinidir.

Müttefikler ile ilerleme

Müttefik ilerlemesinde ise Sovyetlere karşı savaşılır. Dünyayı Sovyetlerden koruma mücadelesi verilir. Sovyet işgali etkisiz kalmaya başlar. Sovyetler saldırılarında hüsranla karşılaşır. Tüm dünyada Sovyet işgali durdurulur ve karşı atak başlar. Sovyetlerin yeterince güçsüz kaldığı durumda Moskova’ya düzenlenen bir operasyonla Alexander Romanov Kremlin’de Tanya tarafından tutuklanır ve devlet başkanlığından indirilir ve barış yeniden dünyaya hükmeder.

Fakat Yuri saldırılardan kurtulur ve kendi ordusunu kurarak ilerde yeniden tüm dünyada kaos başlatır. Bu hikâyenin devamı oyunun ek paketi Command & Conquer: Yuri's Revenge de devam etmektedir..


Oynanış


Red Alert 2 oyuncunun hem maden toplamak, üsler yapmak gibi ekonomik, hem de asker üretip oluşturulan orduyu kontrol etmek gibi askeri görevleri üstlendiği gerçek zamanlı strateji serisi nin bir parçasıdır.

Red Alert 2 kullanıcı arabirimi sayesinde oldukça övülen bir oyun oldu, zira zamanın oyunları Red Alert serisine oranla teknik açıdan çok geriydiler.


Red Alert 2'de savaşlar hava, kara ve deniz olmak üzere üçe ayrılmıştı. İki taraf da (Müttefik ve Sovyetler) hava, kara ve denizde savaşabilecek üniteler üretebiliyordu. Ayrıca Red Alert 2 oyuncusuna: Özgün üniteler sunuyordu. İki tarafın da kendine özgü üniteleri vardı ve bu üniteler kesinlikle birbirlerine benzemiyorlardı. Ayrıca, Command & Conquer'dakinin aksine, taraflar "güçlü ama yavaş ve pahalı" (GDI) ve "ucuz ve hızlı, fakat güçsüz"(NOD) olmak üzere ikiye ayrılmıyorlardı.


Denge


Oyundaki taraflar arası denge oyunun çıkış tarihine göre inanılmaz derecede başarılıydı.
Sovyetler Tiberian Dawn'dan GDI'a benzer bir biçimde, elindeki ateş gücüne ve saf saldırıya güvenirken, Müttefikler de Brotherhood of NOD'a benzetiliyordu. Müttefikler ünitelerine verdikleri sabotaj görevleri ile düşmanlarına darbe vurmaya çalışıyordu. Taraf açısından bakılınca, dünyayı Brotherhood of NOD'ın yarattığı terörizmden kurtarmaya çalışan GDI ile Sovyetlerin zulmüne karşı çıkan müttefikler benzetilse de, bu kesinlikle gerçek dışı bir bilgi değildir, zira II. Dünya Savaşı ' nda Müttefikler M4 Sherman gibi güçsüz olmasına rağmen sayısı sayesinde üstünlüğünü sağlayan ünitelere sahipti. Fakat Müttefikler bugün M1 Abrams , Leopard 2 ve Challenger 2 gibi ağır zırhlı tanklar üreterek tehdit içeren ülkelere üstünlüğünü sağlamaya çalışmaktadır.

Müttefiklerin II. Dünya Savaşındakine daha yakın çizilmeye çalışıldığı barizdir, zira Müttefik güçleri kara ünitelerinin kalitesine değil sayısına güvenir. Sovyetler ise II. Dünya Savaşı Almanyası gibi düşünülmüştür askeri açıdan, karşı tarafa göre daha iyi tankları, jetleri ilk kullannan olma, geniş menzilli roketler ve denizaltılar kullanma gibi özellikleriyle.
Red Alert serisi "taş-kâğıt-makas" dengesini kuran eski oyunların aksine, oyuncunun seçtiği tarafı en iyi biçimde kullanmasının ve tarafının güçlü ve zayıf yanlarını bilmesinin zafer getirdiği oyundur. Açık savaş ile kazanmak isteyen generaller sovyetleri seçerken, Müttefikler sunduğu hız ve gizlilik daha taktiksel bir seçim olur.
.....