Bu haritaları diğerlerinden isimlerinin başındaki "cs_" ekiyle ayırt edebilirsiniz. Rehine kurtarma haritalarında adından da anlaşılacağı gibi ctlerin görevi rehinleri kurtarmak, teröristlerin görevi de roundun sonuna kadar rehinleri ellerinde tutabilmektir. Rehinelerin hepsi veya toplam rehinlerden 1 eksik sayıda rehine kurtarılırsa veya bütün teröristler öldürülürse ctler, round sonuna kadar sözkonusu sayıda rehine kurtarılmamışsa veya bütün ctler öldürülürse o roundu teröristler kazanır.

Teröristler:
Rehine kurtarma haritalarında terörristlerin savunma konumunda kalmaları gerekmektedir. Tabi karşınızdaki takım sizden çok daha güçsüzse çabuk bir galibiyet kazanmak için rush yapabilirsiniz veya bazı haritalarda tünelleri vs. kullanarak ctlerin arkasından dolaşabilirsiniz. Yazının bu kısmında terörlerin savunma stratejilerine değinilecektir.

Savunmanız gereken bölge tamamen kapalı bir alansa(örneğin cs_assault) unutmayın ki ctlerin giriş noktalarından birini almamanız demek muhtemelen takımınızın o roundu kaybetmesi demektir. Mümkünse, savunması güç olan noktaları takımdaki en iyi adamlar alsın ki içeri ct sızma olasılığı minimize edilsin. Zaten kapalımekan haritalarda ctlerin girebilceği 2-3 nokta vardır fakat çoğu zaman bu noktalar gerektiği gibi tutulamadığından ctler içeri sızmayı başarırlar. İçeri bir ct sızarsa olay zincirleme reaksiyon şeklinde devam eder. Arkadan dierleri de gelebilir. Siz başka bir noktayla ilgilenirken içeri giren ctler arkanızdan gelip sizi öldürürler. İşte bu yüzden savunmayı da şuursuzca yapmamalısınız. Yani bütün teröristlerin kapalı bir mekanda toplanmış olmaları demek orayı savunuyorlar anlamına gelmez. Bir noktayı savunurken dikkat edeceğiniz en önemli kriter oraya ne fazla uzak(içeri giren ctyi vuramadan elinizden kaçırmamak için) ne de fazla yakın(ctlerin içeri girmeden atacağı bombalardan ve flashlardan korunmak için) olmamaktır.

Daha açık alanları (cs_italy gibi) savunurken de mantık aynıdır. Ct'lerin geleceği potansiyel tehlike yerleri vardır ve buraların tutulması gerekir. Fakat bu sefer savunmayı hangi ölçekte yapacağınız size kalmıştır. Örneğin italy'yi düşünecek olursak, evin içinde, rehinlerin yanında da savunma yapabilirsiniz. Dışarıda evin yakınlarında da savunma yapabilirsiniz. Bunu seçmek o anki takım taktiğinize kalmış. Her durumda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tuttuğunuz bölgeyi elinizden geldiğince iyi ve akıllıca savunmaktır. Bir kişinin yapacağı hata o roundun kaybedilesine yol açabilir.

Counter-Terrorist'ler:
Bu tür maplerde öncelikli amacınızın rehineleri kurtarmak olduğunu unutmayın. Zaten tüm rehinleri kurtarıp takımınıza roundu kazandırısanız hem siz hem de takımınız oldukça yüklü miktar para kazanırsınız ve sürekli iyi para kazanmanız ve iyi silahlar almanız oyundaki genel üstünlüğü kurmak bakımından en önemli unsurdur. Eğer teröristler toplu halde rush yapmıyorsa base'inizde saklanıp da "belki bir geçen olur da vururum" ümidiyle beklemek hem terörsitlerin bulunduğu mekana baskın yapacak olan takımınızı 1 kişi eksik bıraktığınız için takımınıza bir zarardır hem de sizin belki de fazladan 1-2 frag yapmanızdan fazla bir amaca yaramaz, takımınızın round kazanmasına bu şekilde katkıda bulunamazsınız.

Rehine kurtarma haritalarında genellikle terörsitler rehinerler birlikte kapalı bir mekandadırlar ve ctlerden beklenen bu mekanlara takım halinde baskın yapmaları ve ya teröristleri öldürerek etkisiz hale getirmeleri ya da rehineleri ordan kurtarmaları ve haritada belirlenmiş rehine kurtarma bölgelerinden birine ***ürmeleridir.

Burada şuna değinmekte fayda var: oyunun mantığı bağlamında, bütün teröristleri öldürmeniz bile rehineleri kurtarma amacı doğrultusundadır. Yani teröristler etkisiz hale gelince zaten ct timleri rehinelerin güvenliğini sağlama amaçlarına ulaşmış olurlar. Bu noktanın öğrenilmesi cs'yi bol frag yapılan bir dm oyunu olarak görenler için faydalı olacaktır.

Amacınız rehinleri kurtarmaktır, ama bu amaçla şuursuzca ortalığa dalmak da muhtemelen teröristlere kolay bir hedef olmanız ve takımınızı gereksiz yere 1 kişi eksik bırakmanızı sağlıyacaktır. Rehine kurtarma haritalarında her ne kadar teröristler avantajlı gibi görünse de aslında ctlerin takım halinde organize bir şekilde rehinlerin bulunduğu ortama girmeleri tam tersine bu durumu kendi avantajları haline getirecektir. İlgili mekana gruplar halinde değişik bölgelerden ve aynı zamanda giriş yapmak muhtemelen takımınıza o roundu kazandıracaktır. Çünkü bir noktadaki direnci kırarsanız diğer tarafları tutan terörsitler de oraya yardıma geleceği için veya gelmezseler de siz arkalarından dolaşıp onları gafil avalayabileceğiniz için terörsitlerin dağılması veya hepsinin öldürülerek etkisiz hale getirilmesi kaçınılmaz olacaktır.

Rehine Kurtarmak:
Tamam rehinlerin yanına sağ salim ulaşmayı başardınız. Peki ya şimdi? İlk çevrenizin güvenli olup olmadığını kontrol edin, eğer canlı takım arkadaşınız varsa size destek vermesi için yanınıza çağırın. Bölgenin güvenli olduğundan emin olduktan "use" tuşunuzla rehinleri alın (rehinenin yanına gidip "use" tuşunuza bastığınızda sizi takip etmeye başlayacaktır) ve mümkünse takım arkadaşlarınızın korumasına rehinekurtarma bölgesine doğru ilerleyin. Çoğu haritada 2 rehine kurtarma bölgesi vardır. Duruma göre hangisinin daha güvenli olduğu hakkında bir tahmin yapıp teröristlerle karşılaşma ihtimalinizin en az olduğu yolu belirleyin ve rehine kurtarma noktaları hakkınızdaki tercihinizi buna göre yapın. Tabi duruma göre daha düz ve geniş alanları tercih etmek isteyebilirsiniz çünkü ne yazıkki rehinleri kurtarırken en büyük sorun sizi takip ederken biyerlere takılıp kalmaları ve bazen onları takıldıkları yerden kurtarmaya çalışırken hayatınızı bile kaybedebiyorsunuz. Potensiyel sniper bölgelerinden mümkün olduğunca sağa sola strafe yaparak ve hızlıca geçmeye çalışın ki sağsalim kurtarma noktasına varabilin. Ve işte başardınız. O roundun kahramanı siz oldunuz. Rehineleri kurtardınız, takımınız roundu kazandı ve siz ve takım arakadaşlarınız yüklü miktar para kazandınız. Şimdi bir daha...