Opengl ve Directx modu Arasındaki Farklar




Open GL: Windows işletim sisteminde yüklü bulunan Open GL sürücüsünü kullanır. Sistemde bulunan grafik kartı Open GL desteği için tasarlanmamışsa bu görüntüleme sistemi yavaş çalışacaktır.

Direct3D: DirectX 9 un yüklü bulunduğu sistemlerde ve en az 8MB belleği bulunan grafik kartları ile çalışır.
Custom:
Eğer grafik kartı üreticisinin sağladığı özel bir sürücü var ise bu listeden seçim yapılabilir.

Opengl 2.1 destekleyen bir ekran kartında opengl directx 10´dan daha iyi sonuç verebilir. Ekran kartı uyumlu olduğu opengl sürümünü %100 desteklemek zorundadır( sadece donanımda hesaplanabildiği için ). Öte yandan ekran kartı direct3d´yi %100 desteklemek zorunda değildir.. ekran kartınız direct3d´yi %100 destekliyorsa, direct3d seçmek daha verimli olabilir. Desteklemiyorsa, hangi özelliklerini desteklemediğine bakıp, kullandığınız yazılımın bu özellikleri sürekli olarak kullanıp kullanmadığını kontrol ederek doğru sürücüye karar verebilirsiniz.

OpenGL HardwareAbstract Layer kullanır. Bu sistemi Direct3D de kullanır fakat Direct3D yazılım emülasyonunu da kullanmaktadır. Bunun anlamı ise ekran kartından bağımsız çözümleme ve animasyonlar farkıdır. OpenGL, Direct3D gibi oldukça hızlıdır. OpenGL desteklenen sürücüleri kurulmuş ekran kartına ihtiyaç duyar. Örneğin eğer oyun OpenGL 3.0 la yazıldı ise OpenGL 3.0 destekleyen ekran kartına ihtiyaç duyulur. Direct3D de ise emulasyonla halledilebileceği gibi eski ekran kartlarında avantaj sağlanmıştır. Aralarındaki temel farklılık shader sistemi. OpenGL GLSL shader kullanırken Direct3D ise HLSL kullanır.