Sarı-Kırmızılılar'ın unutulmazları arasında yer alan Kosecki, Habertürk'e Tanju'yla arasında geçen ilginç diyaloğu anlattı.


İşte Kosa'nın hafızasından silemediği anısı: Tanju'yla aynı odada kalıyorduk. Yastığımın altında bir silah buldum. Tanju'ya sordum. Evet, silahı ben koydum. Yarın bana pas vermezsen seni vuracağım dedi


Galatasaray'a geldiği 1990-91 sezonunun ortasında hem futbolu hem de sıradışı hareketleriyle Türkiye'de büyük iz bırakan eski futbolcu Roman Kosecki, şimdilerde Polonya Parlementosu'nda milletvekilliği yapıyor. Varşova'daki 2012 Avrupa Şampiyonası kura çekiminde buluştuğumuz Kosa, birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu: Rotariu, Arif ve Tanju ile aramız çok iyiydi. Tanju ile aynı odada kalıyorduk. Bir baktım, yastığımın altından bir silah çıktı. Tanju'ya sordum O da bana, Silahı ben koydum. Yarınki maçta pas vermezsen seni vuracağım dedi.

ARSENAL'İ REDDETTİM'
Beni Arsenal de istiyordu. Galatasaray'ın ısrarından etkilendim ve İstanbul'u tercih ettim.

PARALARI HAVAYA ATTIM'
G.Saray'la dolar bazında anlaşmıştık. Ama Türk Lirası'yla ödeme yaptılar. Tepkimi göstermek için paraları havaya atıp taraftara dağıttım. Atatürk resmini yere atmış olduğum için bana kızdılar.

Kosa'nın Türk dostu Büyükbayrak
Kosecki'nin yanında, Türk arkadaşı Polonya'da yaşayan işadamı Fikret Büyükbayrak da vardı. Kosa, yıllardır G.Saray'ı takip eden foto muhabirimiz Vedat Danacı'yı da hemen hatırladı ve arşivindeki eski resimlerinden istedi.

G.Saray Fener'den büyük'
Barcelona-Real Madrid, Inter-Milan gibi derbilerin de önemli olduğunu belirten Kosecki, Ancak bunların hiçbiri Galatasaray-Fenerbahçe rekabeti gibi değil. Bunu oynayan anlar. Bu iki kulüp arasındaki rekabet bambaşka ifadesini kullandı. Kadıköy'de uzun yıllardır galibiyete hasret kalan Sarı-Kırmızılı futbolculara tavsiyede bulunan Kosecki, ezeli rekabetle ilgili şunları söyledi:
Galatasaray'ın simgesi Aslan'... Sahaya Aslan' gibi çıkın, oynayın, yenin. Galatasaray her zaman Fenerbahçe'den daha üstündü. Bunu sadece saha içiyle ilgili olarak söylemiyorum. Hâlâ Avrupa'da herkes ilk olarak G.Saray'ın ismini biliyor. Sonuçta Galatasaray Aslan', Fener ise Kanarya'...

FENERBAHÇE'YE 4 ATMIŞTIK'
Kosa'ya unutamadığı maçı sorduğumuzda aldığımız cevap da bir Fenerbahçe karşılaşması oldu. Efsanevi oyuncu, Fenerbahçe'yi 4-1 yenmiştik. Kalecileri Schumacher'di. Hem onu hem defansı çalıma dizip gol atmıştım. Sanırım benim gibi hiçbir G.Saraylı da bu karşılaşmayı unutmamıştır. Bir de 2-1 kaybedip 0-0 berabere kaldığımız Werder Bremen maçları unutulmazdı. Hava ve zemin o kadar kötüydü ki. Son dakikada boş kaleye Rotariu ve Taner golü atamayınca elenmiştik dedi.

Kosa'nın dile getirdikleri:

Kurban kesilince şaşırmıştım
Florya'ya ilk geldiğimde benim için kurban kesmişlerdi. Neden olduğunu sonradan öğrenince de çok şaşırmıştım. Bunun iyi niyetle yapıldığı anlatılınca mutlu olmuştum.

Türkiye bu gruptan rahat çıkar
Türkiye, 2012 Avrupa elemelerindeki gruptan rahatlıkla çıkar. Eğer bu gerçekleşirse Türk Milli Takımı'nı ve bütün kafileyi Polonya'da ağırlarım. Bu da beni mutlu eder.

Ali Sami Yen'i unutamam
Galatasaray taraftarını ve Ali Sami Yen'i unutamıyorum. Orada 1.5 yıl kaldım. Sonrasında İspanya'da futbol oynadım. Ancak Galatasaray taraftarı gibi bir taraftar hiç görmedim.

Habertürk