Şimdiye kadar iki filmi seyrederken gerçekten korktuğumu hatırlarım. İlki, aslında hiç korkunç olmamasına karşın, yaşım küçük olduğundan korktuğum bir filmdi (adı lazım değil, keçtiğimiz yıllarda tekrar seyrettiğimde sadece gülüyordum. Bu arada karizmayı da çizdiriyoruz, ama olsun :)). Diğeri de tahmin edeceğiniz gibi Alien idi. O filmi daha Türkiye'de vizyona girmeden Amerikan Kültür Derneğinde videoda her bir seyredişimde biraz daha dayanmayı başararak ancak 3-4 seyredişte bitirebilmiştim. Hatırladıkça hala ürperirim... Daha sonraki üç Alien filminde ise zamanla gerilim dozu azaldı ve yerini korkuyla karışık vahşet aldı. Tahmin edeceğiniz gibi bu serinin filmleri getirdiği ilginç fikir ve yeniliklerle kendi türünde birer örnek halini aldı.

Alien'dan daha sonra çıkmasına ve korku yerine bilinmeyene karşı verilen yarı bilimkurgu sayabileceğimiz Predator filmleri ise bu tür filmlere hasta kişileri (benim gibi) oldukça tatmin etmişti. Uzaydan gelmiş bir ırk dünyayı bir safari alanına çeviriyor ve adına siz her ne derseniz deyin (artık hediyelik eşya mı olur yoksa ganimet mi?) avladıkları insanlardan birer "trophy" olarak kafatası, omurilik, vb topluyorlardı. Filmlerde Predator olarak tanıdığımız bu yaratıklar kendi aralarında (kabilelerinde - clan) birşeyleri kanıtlamak için olsa gerek değişik gezegenlerde bu işleri tekrarlayıp duruyorlardı. Tabi ilk filmde Arnold, ikincisinde de Danny Glover bunlarla başa çıkıp hayatta kalmayı başarıyorlardı.

Aliens vs Predator 2'nin (AvP 2) demosu geçtiğimiz aylarda çıkmıştı ve bununla ilgili kısa bir Demo İnceleme yazmıştık. Demo'da sadece insan ırkından bir askeri (Marine) kontrol ettiğimiz kısa bir bölüm vardı. Bu bölümün başı ve sonu belli değildi, ancak oyunda bunları da gördük. Giriş kısmına biraz daha ekleme daha yapıp ardından oyuna geçeceğiz...

Söz konusu filmlerde gerilimin dozu ne kadar olursa olsun bizi ilgilendiren bilgisayarımızın başında yaşayacağımız gerilim. Hatırlarsanız Aliens vs Predator'un (AvP) ilk oyunu 1999'da çıkmıştı. Kendi adıma konuşuyorum (yine çizdiricez karizmayı), korkudan oyundan çıkana kadar Marine olarak ancak bir bölüm dayanabilmiştim. Diğer iki karakteri ise kontrollerde yaşadığım uyumsuzluklar ve problemler nedeniyle oynayamamıştım bile. İşte AvP 2'nin çıkış haberi sanırım ilkini oynamayı başaran/başaramayan ve bu serinin filmlerine hasta olan benim gibi belli bir kesimi oldukça memnun etti. Neyse büyük bir heyecanla oyunu kurduk ve başladık. Belirtmeden geçemeyeceğim. Oyun 2 CD'den oluşuyor ve full kurduğunuzda sabit diskinizde 1.3 GB kadar yer kaplıyor. Yani 2 CD'nin neredeyse tamamı bilgisayarınıza kopyalanıyor denebilir.

Bildiğim/hatırladığım kadarıyla ilk AvP'de oyunda yer alan Marine (insan), Alien ve Predator için üç farklı kampanya vardı ve bunlar birbirinden tamamen bağımsızdı. AvP 2'de durum daha farklı. Üç ırk için de konu aynı gezegen üzerinde aynı mekanlarda geçiyor. Tabi birinde kontrol ettiğiniz adam veya yaratık ile diğerinde karşılaşmıyorsunuz. Konuları ise anladığım kadarıyla yazmaya çalışayım. Anladığım kadarıyla yazacağım diyorum, çünkü her üç ırk için de ayrı ayrı 2-3 saat kadar oynayabildim. Oynadığım sırayla yazıyorum...

İlk önce Marine ile başladım, zaten en çok merak ettiğim de aynı gerilimi yaşayıp yaşamayacağımdı. Bir gemi dolusu asker Alien ırkı ile ilgili araştırmların yapıldığı gezegene iletişimin neden kesildiğini araştırmak için geliyor. Aşağıya indiğimizde kontrol ettiğimiz adama gidip bazı sistemleri çalıştırması emri verilir. Ortamın karanlık olmasından ve Predator ile Alien ırkından birileriyle karşılaşacağınızı bildiğinizden kaynaklanıyor olsa gerek, daha gezegene ayak basar basmaz geriliyorsunuz. Neyse, verilen görevi yerine getirmek için önce giriş kapısını "hack" ediyorsunuz ve içeriye giriyorsunuz. Girdikten sonra kapının olduğu bölüm çöküyor ve tek başınıza kalıyorsunuz! Amanın..! Kısa bir araştırmadan sonra çok açık bir alana çıkıyorsunuz. Burada patlamalar ve insan çığlıkları arasında yolunuzu bulmaya çalışırken yerde gördüğünüz üç kırmızı nokta, ayaklarından asılı bulduğunuz derisi yüzülü cesetler gerilimi katladıkça katlıyor. Ne de olsa Predator'lar açık alanda avlanıyorlar, kapalı alanları fazla sevmiyorlar herhalde. Görevinizi gerçekleştireceğiniz binaya girince rahatlamak yerine gerilim biraz daha artıyor, çünkü kapalı alanları ve kuytu yerleri seven Alien'lardan biri veya birileriyle karşılaşma riskiniz var artık. Buradaki görevlerinizin ilkinde sorun çıkmıyor, ancak tamamlamanız gereken diğer görevde öyle değil. İşte bu görev demoda oynadığımız görev, fakat yaratıklar demodakinden çok daha hızlı ve atak!