Piyasaya çıkan oyunların bazılarını isimlerine bakıp alırız. En azından ben eskiden (1992 yılları falan) öyle yapardım. İyi çıkanları kadar kötü olanları da olurdu. Bu oyunu raflarda gördüğümde o günler aklıma geldi. İsmi çok ilginç (aslında berbat bir isim) gelmişti. İsminin ilginç olmasının yanı sıra tek cd olması da almama sebep oldu. Acaba almakla iyimi ettim, yoksa kötü mü şimdi bu sorunun cevabına bakacağız.

Aurora Watching (kısaca AW) klişe bir konunun üzerine kurulmuş Stealth Action oyunu. Diğer türevlerine göre (Thief, Splinter Cell vb.) zayıf kalmış bir yapım. Peki neden iyi bir yapım değil. Daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi yaz mevsimi bilgisayar oyunları açısından oldukça kıt geçen bir zaman. Bu kıtlıktan yararlanmaya çalışan firmalar bu tarz küçük bütçeli oyunları çıkararak durumdan istifade edip para kazanmaya çalışıyorlar. Metropolis Software de bu firmalarda biri.

AW'de yine kötüleri durdurmak asıl amacımız. Oyunumuz training bölümüyle başlıyor. Burada silahları ve çeşitli ekipmanları nasıl kullanacağınızı öğreniyorsunuz. Çok gereksiz bir bölüm, bence direk oyuna girin zaten oynarken de neyi nerde kullanmanız gerektiğini hemen öğreniyorsunuz. Oyunumuzun konsol çevirisi olduğunu da söyleyelim. İlk eksiyi buradan alıyor zaten.

Oyunumuz gizliliği gerektirmesi nedeniyle sıcak çatışmalardan mümkün olduğunca kaçının. Ama bazen başka şansınız kalmıyor ve birden sesi duyan bütün düşmanlar üzerinize çullanmaya başlıyorlar. Böyle bir durumda yapacağınız şey ya kaçmak ya da saklanarak head shot'larla düşmanların hakkından gelmek. Oyun head shot yapabilmeniz için size yardımcı oluyor. Düşmanın kafasına nişan aldığınız zaman her zaman tek vuruşta indiremeyebiliyorsunuz. Crosshair yanıp sönmeye başladığı an ateş ederseniz tek vuruşta düşmanı öldürebilirsiniz.

Silahların yanı sıra çeşitli ekipmanların kullanımına da yer verilmiş. Bunlar çeşitli bombalar, ses çıkarıp düşmanın dikkatini dağıtan donanımlar ve çeşitli mayınlar. AW'de çoğu zaman ses çıkarmadan ilerlemeniz gerekiyor. Ses çıkarıp çıkarmadığınızı sol alt köşedeki haritadan öğrenebilirsiniz. Haritada gördüğünüz yeşil şekiller düşmanlarınızı simgeliyor. Düşmanlarınızın renklerinden ne yaptıklarını da anlayabilirsiniz. Yeşil hiçbir şey yapmadıklarını bulundukları bölgede nöbet tuttuklarını, turuncu ise bir ses duymuşlar ve ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını, eğer kırmızı ise size gördükleri veya buldukları an ateş açacaklarını anlayabilirsiniz.

Oyunda birde baş belası olan kameralar var. Ama bunları saf dışı bırakmak pek zor değil. Mekanlarda bulunan bilgisayarlar genelde kameraları saf dışı bırakmak için kullanılıyor. Eğer bilgisayarın başında eleman oturuyorsa hiç mermi harcamayın bıçağınızı kullanın. Kameraları vurmak da onları saf dışı bırakmanın bir başka yolu. Yapay zeka pek bir zekasız gibi. Aslında ara sıra fena olduğu da söylenemez. Mesela düşmanlarınız ateş açtıklarında genelde sizi vuruyorlar. Ama gel gelelim bir bölümde yaşadığım olay kusmama sebep oldu. Bir odaya girdim ve iki tane adam yan yana bilgisayarın başında oturuyorlar. Arkalarından sinsice yaklaştım (bu arada adamların arasında en fazla 1 metre falan var) ve birini bıçakladım. Diğerinin ruhu bile duymadı ve ardından onunda gırtlağını konserve açar gibi açtım. Yani yapay zekanın ne zaman ne yapacağı belli olmuyor.

AW genelde kapalı mekanlarda geçiyor ve mekanlar tamamen birbirinin aynı. Bir süre sonra içinizi sıkmaya başlıyorlar. Ayrıca fazlada detaylandırılmamış. Etkileşim yok denecek kadar az. Sadece dolapları ve çeşitli sandıkları kurcalayabiliyorsunuz. Öldürdüğünüz düşmanların üzerini aramayı da unutmayın, silah, mermi ve sağlık çantası bulabiliyorsunuz. Mermilerin bazılarında susturucu özelliği olması ilginçten öte komik olmuş. İnsan susturucu aparatı koymayı aklına nasıl getirmez anlamak mümkün değil. Öldürdüğünüz adamları taşımanıza da olanak sağlanmış, ama pek yararlı bir şey değil. Düşmanlarınızda zekadan eser olmadığı için sizi arama gereği pek duymuyorlar.

Grafiklerde değinilecek pek bir yer yok. Konsol çevirisi olduğu için pek özenli çalışılmamış. Sesler de vasatı aşamıyor. Sistem olarak pek iyi bir sisteme de ihtiyacınız yok.

AW kısaca türe hiçbir yenilik getirmeyen sığ bir oyun. Stealth Action türünde denenmiş başarısız bir çalışma. Şu ana kadar sizlerle hem kötü oyunların incelemesinde buluştuk ama çok yakında piyasayı yıkacak olan oyunların açıklamalarıyla tekrar birlikte olacağım. Bu sefer yazıyı değişik bir biçimde bitirmeyi düşünüyorum. Bitti...