Herkese merhaba. Etkileyici ve uzun bir giriş yapmaktansa kısa ve öz bir giriş yapmayı tercih ettim. Çünkü bu yazıda tanıtacağım oyunu hangi yönden överek başlıyacağıma karar veremedim. Neredeyse kusursuz kabul edebileceğimiz Black & White; yüksek kaliteli görüntüleri, birçok doğa olayını kontrol edebildiğiniz bir oyun motorunu ve Diyanet İşleri'ni kızdırabilecek ilginç bir konuyu aynı çatı altında topluyor.

Oyunun konusu yeni doğmuş bir tanrının maceralarını içeriyor. Oyuna başladıktan sonra tek işinizin insanlara hükmetmek olmadığını anlıyorsunuz. Başlarda bir bebek kadar cahil ve masum olan yaratığınız ile ilgilenmeniz lazım ve onu eğitmeniz hiç de kolay değil. Bu arada başı sıkışan ve yakaran halka da yardımcı olmanız şart, tabi bu arada iyi ve şeytani yanınızın verdiği ilginç fikirleri ve tüm tanrıları yok edip tek tanrı olmak isteyen Nemesis'i unutmamak lazım. Galiba biraz hızlı oldu, şimdi biraz daha ağırdan alalım.

Black & White adı, bir tanrının (yani bizim) iyi ve şeytani yönlerinden geliyor ya da kendi deyimleriyle siyah ile beyaz kısımlarınızdan (white & black, good & evil, yin & yang). Oyunun başından sonuna kadar hep yanınızda kalan iyi ve şeytani kısımlarınız, oyuna ilginç bir mizah anlayışı getirmişler. İyi yanınız; fıkra ve karikatürlerde sözü geçen ak sakallı bilge kılığına bürünmüş bir biçimde bulutu ile haraket ederken şeytani yanınız tombul ve çirkin kırmızı bir iblis ile şekillendirilmiş. Kısacası bunlar oyun boyunca nasıl oynayacağınızı anlatan ve vermeniz gereken kararlara yardımcı olan iyi ve kötü (bundan sonra böyle yazacağım), yani tam isimlerinin adamları. (iyi-kötü no1: Sizden hasta kardeşini bulmanızı isteyen ve karşılığında size bir evindeki bir taşı verecek kadın hakkında; iyi, hemen aramaya başlamanızı tavsiye ederken kötü tarafınız, evi yıkmanızı ve taşı hemen almanızı öneriyor.)

Ana konu, oğullarının köpekbalığı maması olmasını izleyen bir çiftin yakarmaları üzerine doğan yeni tanrının ve onun yeryüzündeki devasa gölgesi, varlığının kanıtı olan yaratığının hikayesini içeriyor. Sonradan öğrendiğimiz bilgilere göre tek tanrı olmak isteyen ve birçok tanrıyı yokeden en güçlü tanrı Nemesis'in planlarını engellemek için harekete geçmemiz de olaya biraz hareket katıyor (iyi-kötü no2: Evsiz kalan halkın yakarışı üzerine harakete geçmenizi isteyen iyiye kötünün önerisi tüm evsizleri öldürmek oluyor, nasıl olsa evsiz kalmayınca sorun çözülür).

Oyun basit bir sistem üzerine kurulu. Tanrılara ne kadar çok insan tapıyorsa o kadar geniş alanlarda etkili olabiliyorlar, inananlar kalmayınca ise anında ölüyorlar. Tanrı olarak kendinizi bir el olarak görüyorsunuz. Kötü şeyler yaptıkça; mesela insanlara elektrik verip küle dönüştürmek gibi, eliniz ve tapınağınız gittikçe kızarıyor. Yani gittikçe kötü bir tanrı olmaya başlıyorsunuz, elleriniz çirkinleşiyor, tırnaklar uzayıp sivriliyor. (iyi-kötü no3: ilk çocuklarını tanrı için kurban etmek isteyen bir çifti kötü taraf "ne iyi insanlar" diye karşılarken iyi taraf "çocuk yerine başka bişey kurban edelim" diyor mesela koyun?)