Civilization'ın başına gelenlerden sonra hala oynamak isteyenler olabilir. Bu inceleme onları uyarmak için yazıldı. İşte karşınızda Civilization serisinin en kötü oyunu; Call to Power 2. İddialı bir giriş oldu farkındayım, ama inanın bu iddiada bulunmak için sadece bir kere orjinal Civilization 2 oynamış olmak yeter.

Civilization 2'nin başına gelenler dedim. Ne kastettim? Açıklayayım efendim. 1990'ların ilk yıllarında, herbirimiz ilk PC'lerimizi edinirken, değişik oyun platformlarında bir çok oyun üretilemeye başlanıyor, oyunlar bir sektör haline geliyordu. Bu dönemde geleceğin strateji üstadı oyuncuların en sevdiği insanlardan birisi olacak olan Sid Meier, PC tarihinde eşine az rastlanacak kalitede bir teknik yapıma imza atmak üzereydi. O dönemlerde Pirates çılgınlığının da sebebi aynı adamdı; Sid Meier.

Meier, 10 yıldır köklü bir değişikliğe upramayan Civilization oyununun taktiksel alt yapısını bitirdiğinde, kimse, yayıncı Activison dahi, bu oyunun milyonlar satacağını düşünememişti. İlk Civilization'ın yarattığı gümbürtünün ardından, strateji oyunlarında bir uygarlığı temelden alıp geliştirmek fikri hakim olmaya başladı. Bunun en önemli sebebi ise, düşmanı saf dışı etmek için, düşmandan kalabalık bir ordu yapmak alternatifi dışında alternatifleriniz de olmasıydı. Düşmanı ekonomik açıdan kendinize köle yapmak, bütün ülkelerle saldırmazlık anlaşması imzalayarak askeri alanda harcama yapmak yerine tüm harcamaları bilime yönlendirmek ve uzayda koloniciliğe başlamak, ya da, örneğin, güçlü deniz gücünüzle denizden bombardıman yaptığınız rakibinizi saldırılarınızla bunaltmak... Seçenekler sonsuzdu.

Şu anda piyasadaki bu Civilization bolluğuna sebep veren olay ise Civilization 2 sonrasında oluştu. Civilization 2, ilk oyuna göre genel anlamda gelişme getirmemiş ve sadece gelişen bilgisayar teknolojilerinden nasibini almıştı. Aslında bu bir çok kişiyi rahatsız etmedi, ama oyunun popüleritesinin artması sonucunda, oyunun isim hakları altın yumurtlayan tavuğa döndü. Şu anda yeni bir Civilization oyunun çıkarılması hakkı Fransız şirket Infogrames'e ait. Activision oyun için eklenti paketi çıkarma hakkına sahipti, ve daha önce Civilization oyunlarında kullanılmamış arabirim tarzıyla Call To Power oyununu yaklaşık 1,5-2 sene önce piyasaya sürdü. Yayın hakkı sahibi olan MicroProse ise Hasbro Interactive bünyesinde bir oraya bir buraya gitti geldi. Ama Microprose Civilization'daki hakimiyetini, oyunun yaratıcısı Sid Meier şirketten ayrılıp Firaxis Games adıyla kendi şirketini kurmasıyla zaten kaybetmişti. Meier, Firaxis'de çok başarılı oyunlara imza attı, Civilization'in uzayda geçeni diye özetleyebileceğimiz Alpha Centauri ise 4X denilen oyun türüyle uzayın ilk buluşması olmuyordu. Civilization'in uzaya çıkmasından oyunun fanatikleri çok etkilenmediler ve dağıtıcı Electronic Arts oyunun çok fazla reklamını yapmak zorunda kaldı. Bu da Firaxis'i büyüyen bir şirket yapmaya yetti.

Meier Firaxis'de Antietam isimli, Amerikan iç savaşı konulu bir oyun daha yaptı. Belki şu sıralarda başka eski oyunlarının çağdaş uyarlamaları üzerinde çalışıyordur, çünkü 2002 başında çıkması planlanan Civilization 3'te Sid Meier'ın yer almayacağı kesin gibi. Oyunu yamağı diyebileceğimiz Bryan Reynolds ve Firaxis'in genç yetenekleri yapacaklar. Belki arkasından Pirates'a da el atarlar, kim bilir?

Activision ise, altın yumurtlayan tavuğunu geçtiğimiz aylarda kaybetti. Infogrames, mahkeme kararıyla, Call To Power 2 oyunun başındaki "Civilization 2" başlığını kaldırttı. Bu olanlar merakla beklenen Civilization 3'e de olmaz umarız.