PlayStation 3 sahipleri, konsollarına özel oyunları dört gözle bekliyorlar. Folklore da adventure öğeleri içeren bir RPG olarak kısa bir süre önce PS3 sahipleri için raflardaki yerini aldı. Demosunu online olarak indirebileceğiniz Folklore'un tam versiyonu, beklentileri ne kadar karşılıyor hep beraber görelim.

Folklore'da Ellen ve Keats adında iki karakteri sırası ile yönetiyoruz. Oyunun tümünü sadece bir karakter ile bitirip daha sonra diğeri ile oynayabileceğiniz gibi, her bölümü sırasıyla da bitirebilirsiniz. İki karakter senaryonun içerisinde aynı anda değişik şeyler yapıyorlar. Eğer aynı bölümü sırası ile iki karakterle de oynarsanız, hikaye hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Karakterlerimiz aynı hikaye içerisinde birbirleri ile ilişkili olarak ilerlese de, aslında ikisinin de ayrı kişilikleri ve eylemler karşısında farklı tepkileri var.

Ellen

Ellen, 17 sene önce annesini kaybetmiş bir kız. Bir gün derken öldüğünü sandığı annesinden bir mektup alır. Mektupda hala hayatta olduğunu ve Doolin kasabasındaki Sidhe tepesinde buluşmayı istediğini yazan annesini bulmak için yola çıkan Ellen, kendi kendisine annesini bulmadan pes etmeyeceğine söz verir. Ellen karakter itibariyle çok cesur birisi olmasa da, annesini bulmak uğruna her türlü tehlikeyi göğüslemeye hazır birisi. Oyunda bir çok bölümde Ellen'in duygusal dünyasını daha yakından tanıma şansı buluyoruz.

Keats

Keats, Bilinmeyen Diyarlar Dergisi'nde yazarlık yapan bir muhabir. Doğa üstü konularda yazan bir dergide muhabirlik yapmasına rağmen, realist ve bilime inanan bir insan olan Keats, her şeyin bilimle açıklanabileceğine inanan birisi. Bir gün ofisine gelen bir telefonda yardım isteyen bir kadın, birilerinin kendisini öldüreceğini söyler ve yardım için yalvarır. Keats kim veya neden diye soramadan kadın Doolin kasabasındaki Sidhe tepesine gelmesini ister ve bağlantı kesilir. Dergilerinde de haber yaptıkları Doolin kasabası ölülerin kasabası olarak ün salmıştır. Ölülerin gerçek hayattakilerle buluşma noktası olduğuna inanılan kasabanın, başka bir safsatadan ibaret olduğuna inanan Keats yine de bir göz atmak için ve en azından iyi bir haber çıkarmak için bahsedilen kasabaya yola çıkar. Ölümden sonraki hayata veya her hangi bir doğa üstü olaya inanmayan Keats, cesur ve her şeyi sorgulan bir kişiliğe sahip. Oyunda bir çok noktada Keats'ın olayları sorgulayan kişiliği sayesinde RPG'den çok bir adventure oyunu oynuyormuş gibi hissedebilirsiniz.




Sidhe tepesinde buluşan karakterlerimiz zaman zaman ölümün dünyasına yolculuk yaparken aynı zamanda da Doolin kasabasındaki tuhaflıkları çözecekler. İki karakterin de ölüler diyarında kendi rehberleri var. Ellen'a bir korkuluk yardımcı olurken, Keats'e görünmez bir adam yardımcı oluyor. Senaryo iki karakter için de ayrı ayrı yaratılmış olsa da, aslında kurgu ikisinin aynı anda yaptıkları eylemler üzerine kurulu. O yüzden bir bölümü Ellen ile bitirdikten sonra eğer Keats ile de oynarsanız, olayların ve hikayenin diğer yarısını öğreniyorsunuz. Oyunun hikayesini güzel tasarlamış olsalar da, öyküyü daha ayrıntılı öğrenmek için aynı yerleri bir de diğer karakterle oynamak biraz sıkıcı olabiliyor. Gerçi yaptığınız şeyler ve kullandığınız yaratıklar birbirinden farklı da olsa aslında mekanlar ve bölüm tasarımı aynı. O yüzden bazen tek düzelik hissedebiliyorsunuz. Fakat genel olarak oyunun öyküsü çekici ve oyuncuyu sıkmıyor.