Forgotten Realms hayranlarını hayal kırıklığına uğratan Neverwinter Nights'dan sonra sonunda senaryosunu gene sevdiğimiz, taptığımız Black Isle tarafından hazırlanmış olan yeni bir FRP ile beraberiz. Sizi bilmem ama hayatımda oynadığım CRPG'ler içinde en baba üçüncü oyundur IwD serisi. Tabii ki birinci sırada Fallout geliyor, unutulmaz BlackIsle klasiği. İkinci sırada ise Baldur's Gate var. Tabii bu arada roman mı oyun mu olduğuna halen karar verememiş olduğum Planescape Torment'in yeri de ayrı. Bütün bu seriler aynı firmanın oyunları ve hepsi de başarılı. Neverwinter Nights'ın tek kişilik senaryoda başarısız olması ise oyunun sadece Bioware yapımı olmasından dolayı idi. Yani buradan ne sonuç çıkartıyoruz? "Motor" yapan adamlar "senaryo"ya bulaşmasınlar.

IwD ilk oyunu PlaneScape'in çok konuşmalı havasından sıkılan hardcore rpg'cilere Diablo'msu bir D&D oyunu sunmak için hazırlanmıştı. Daha çok zindan temizlemeceye dayalı bir oyun olan Dale'in motoru BG2 ve Torment ile aynıydı. IwD2'nin hazırlandığını duyduğumda NwN'den sonra "herhalde bunu da 3D yaparlar" diye düşünmüştüm. Ama yanılmışım. Çünkü Icewind Dale 2, ilk oyunla aynı motoru kullanıyor. Ve gene 2D! Tabii biraz geliştirilmiş halini. Oyunu ilk açtığınızda arayüzdeki değişiklik gözünüze çarpan ilk yenilik olacak. Oyunun 2048x1536 gibi hayli yüksek bir çözünürlüğe çıkabilen bir desteği var. Artık 800x600'e sıkışıp kalmış durumda değiliz. Bunu yanında kimilerimiz tarafından bir eksi olarak sayılabilecek olan 3Dkart eksiğimizin hala tam olarak desteklenmemesi olayı var. Çünkü motor emektar infinity motoru ve bu motorun 3D desteği yok. Motor olayını geçelim, her incelemede motor muhabeti yapıyorum yeter, hakkaten yeter.

Oyunu çalıştırır çalıştırmaz IwD zincirinin bu en yeni halkasında çok iyi bir senaryo olduğunu sezdim. Girişten itibaren artık oldukça sıradan ve tekdüze bir hikaye ile karşı karşıya değilsiniz. Çünkü bu sefer senaryoyu yazan kişi PlaneScape Torment'in senaryosunu hazırlayan amcamız! Yalnız daha iyi senaryo deyince tabii BG2'deki gibi karakterler arası aşklar, ya da lineer olmayan bir oynanış aklınıza gelmesin. Sadece yeni ana tema daha ilginç ve savaş ağırlıklı oyuna daha fazla bağlanmanızı sağlayacak nitelikte...

Faerun topraklarındaki Dale mekanı soğuk ama hareketlidir. Hikayemiz IwD 1'den sonra gelişen olaylar sonucunda başlıyor. Artık kuzeydeki yeni bir "bilinmiyen güç" Ten-Towns'u tehdit etmektedir. Neden olduğu bilinmemekle birlikte bir grup goblin-raider ve farklı orc klanları tarafındna saldırıya uğrayan liman kenti Targos tehlike altındadır. Ve sonunda tahmin ettiğiniz gibi Targos'dan yetenekli maceraperestlere ve savaşçılara bir duyuru yapılır. Bizim de gurubumuz hemen Targos'u yıkımdan kurtaracak Akut ekibi olarak yardıma koşar. Bir önceki paragrafı okuyup hikayenin iyi olduğunu söylememe bir anlam getirememiş olanlar bu paragrafta hayal kırıklığına uğramasınlar. Çünkü olayların gelişimi hep tek bir amaç için ilerlemiyor.

Hikaye dallanıp budaklanıyor ve yapmanız gereken görevler ile gerçek amacınız sıkı bir bağlantıya sahip. IwD 1'deki gibi bir HeartStone Gem için yüzlerce kilometrekare gezip elimizde hiçbirşeyle geri dönmek gibi saçma ve sıkıcı işlerle uğraşmıyoruz çünkü.

Büyü severler sevinsin çünkü elimizde 50 adet yeni spell var. Delayed Blast Fireball, Negative Plane Protection, Reflected Image, ve Wondrous Recall, bunlardan sadece birkaçı. Özellikle reflected image çok işe yarıyor (WarCraft3'teki Blademaster'ı hatırlatıyor bana). IwD 2'deki en sevdiğim yenilik ise artık ırk olarak DarkElf seçebilecek olmamız! Bu seferki oyunda iyi-kötü dengelemesi çok iyi ayarlanmış. Daha öncekinde evil karakterlerle oyunu bitirmek anlamsız gözüküyordu çünkü oyun lineer olduğu için yaptığınız görevler hep iyilik adınaydı.