İçinde G-Force geçen her yazı insana çekici geliyor şu günlerde. Çünkü piyasada bir ekran kartı savaşı var. Hem de galibi henüz belli olmayan bi savaş bu. Galip yakın bir zamanda açığa çıkacak ve herkesin içi rahat edecek. Burada bahsedeceğim G-Force, ekran kartıyla alakası olmayan birşey. Anlamı aşırı hızdan dolayı insanın beynin yamulması. Hemen hemen böyle yani. Uçaklarda falan oluyor genelde. Ama bu oyunda şin içinde Roller Coaster'lar olduğundan, anlıyoruz ki, bu aletler acaip hızlı hareket ediyorlar.

Roller Coster Tycoon gibi bir oyun bekleyebilirsiniz ama bu oyunun da yayıncısı Valusoft. Yani az bütçeyle, sadece 1-2 gün oynamalık oyun yapan bir firma. Ne zaman bize bir süpriz yapıp, komplike ve pahalı bir oyun çıkarırlar bilmiyorum ama neredeyse haftada bir oyun sürüyorlar piyasaya. Eminim her birini bir kişi yapıyordur firmada. Böylece herkes kendi payına düşeni piyasaya sürüp diğer oyunun yapımına geçiyorlar. Aralarında da bir rekabet vardır, böylece hızlı hızlı oyunları sürüyorlardır piyasaya. Ne güzel de hikaye yazdım hemen ama :)

Piyasada iki tür oyun vardır Roller Coaster'lar ile alakalı. Birisinde bir park yaratırsınız, bunu işleterek ve gelen müşterilerin eğlenmesini sağlayarak para kazanırsınız. Diğerinde ise, 3D olarak yaptığınız Roller Coaster'ları deneyebilirsiniz. Artık ilk türden pek oyun kalmadı etrafta, yeni çıkanlar hep diğer türden oluyorlar. Bu anlattığım oyun da aynen ikinci türden. Parkımızı yaparak, bir de eserimizi deneyebiliyoruz. Türlü malzemeler kullanabiliyoruz. Bunlara ileride yenileri de eklenebiliyor.

Oyun fazla derin değil. Free Mod'da kafamıza göre takılabiliyoruz. Burada güzel bir Roller Coaster yapıp önce bir deniyoruz. Çünkü bir yerini unuttuysak para falan kazanamıyoruz. Herşey yolunda olduğunda da hemen dışarıya açılıyoruz. Ardından gelsin paralar. Eğlenceli gibi gözüküyor ama fazla derin olmadığından, sıkabiliyor. Oyunda bir de görev modu var neyse ki. Burada bize verilen görevleri yerine getirerek aşama atlamaya çalışıyoruz. Görevler mantıklı sayılabilir. Belirli bir sürede belirli para kazanmaktan, bir pistte değişik hareketler yapmaya kadar gidiyor. Görevleri orta halli eğlenceli sayılabilir. Ayrıca oyunda 7 farklı Roller Coaster yapabiliyoruz. Bu da oyunun ömrünü uzatır mı bilmiyorum.

Oyunun grafikleri, o kadar iyi olmamakla birlikte, aslında fazla da kötü değil. Detaysız ve sade kaplamalar kullanıldığından, oyunda verilmesi gereken hız duygusu için ilk adım atılmış. Ama ben hiç hız duygusu yaşamadım. Hız duygusu yaşamak isteyenler, araba yarışları oynamalılar bence. Etraf grafikleri, ortalamanın üzerine çıkamamış pek. Sadece ilgilendiğiniz şeyler idare ediyor görünüş bakımından. Bu nedenle de grafik puanı, sadece orta oluyor.

Seslendirme açısından da aynı şey geçerli. Hatta biraz daha kötüsü. Oyunun müzikleri pek yok gibi. En azından bendeki sürümünde bir gariplik vardı. Cd-Audio olabilir müzikleri. Bilgisayarlarda müzik olayının bu kadar ilerlemesine rağmen neden hala oyunlarda Cd-Audio kullanılır hiç anlamam. Ama bu firmanın çok oyununda Cd-Audio müziklere sahip oyun gördüm. Tamam kaliteli oluyor ama Cd'den yüklemeleri de zorlaştırıyor, geciktiriyor. Neyse. Oyunun ses efektlerinde de pek bir numara yok. Bildiğimiz efektler işte.

Bu oyunu oynamalı mısınız hiç orasına girmiyorum. Roller Coaster Tycoon daha zevkliydi bana kalırsa. Ama fanatikleri varsa alabilir. Eğlenceli olmamasından, grafiklerinin fazla iyi olmamasından ve müziklerinin dengesiz olmasından dolayı puanını kırıyorum. Ama düşük sistemlerde çalışabilmesi, puanının artmasına sebep oluyor. Neyse artık, alırsanız, iyi oyunlar dilemekten başka çarem kalmadı :)