Her sene olduğu gibi gene aynı efsane oyunun devamı ile karşı karşıyayız. EA Sports her ne kadar FIFA ile liderliğini bence kaybetmiş olsa bile NBA'de EA'ya rakip olmak zor. Yıllardır serinin yeni oyunlarını inişli çıkışlı bir grafikle takip ettik. Peki, bu sene nasıl oldu NBA 2005. Eskisinden iyi mi kötü mü? Öncelikle 2003'den itibaren oynadığımız NBA'den çok farklı bir oyun beklemeyin fakat şu bir gerçek ki, NBA serisi 2005 ile mükemmele gittikçe yaklaşıyor. Çok ciddi yenilikler ve geliştirmelerin olması yanı sıra yazının devamında okuyacağınız gibi ciddi eksiklikler de hala mevcut.

Öncelikle oyunumuza yapılan en büyük eklenti artık bir All-Star organizasyonuna sahip olması. Bu organizasyonu farklı bir oyun modu olarak ya da sezon içerisinde oynamamız mümkün. Bunun içerisinde tabii ki bir All-Star maçı, "rookie/sophomore" maçı, üç sayı ve smaç yarışmaları var. All-star ve "rookie/sophomore" maçlarını anlatmaya gerek olmadığını düşünerek hemen diğerlerine geçiyorum. Üç sayı yarışmalarıda aslında eski NBA'lerden hatırlayacağımız gibi. Sadece çok daha gerçekçi, öyle ki her oyuncunun kendi zamanlamaları var. Topu elinden hızlı çıkaran oyuncular ile daha yavaş çıkaran oyuncularda olduğu gibi farklı atış stilleri ile karşılaşmamız mümkün.

Bir diğer eklenti ise smaç yarışması. Bu noktada artık maçlarda yaptığımız gibi tek bir tuşla smaç yapmıyoruz. Smaçlarımız üç parçaya bölünmüş. Kalkışımız (take off), esas hareketimiz (trick) ve topu bırakışımız (release). Tek ayak üzerinde, iki ayak üzerinde ya da tek ayak ve iki ayak üzerinde dönerek kalkışlar yapmamız mümkün. Kalkış yaptıktan sonra uygun zamanda smacımız için bir tuşa basıyor ve "trick"imizi yapıyoruz, daha sonra gene uygun bir zamanda tuşu bırakarak hareketimizi sonlandırıyoruz. Farklı tuş kombinasyonlarına hareket zamanlamaları ve harekete başladığımız yerlerinde eklenmesi ile yüzlerce çeşit smaç yapmamız mümkün oluyor. Bunların içerisinde topu havaya atıp pota yakınında tekrar kavrayıp smaç yapmak gibi çok çeşitli smaçlar var. Animasyonlar mükemmel olmasına karşın, iyi zamanlama alışkanlığını kazanmak uzun sürüyor. Çünkü "trick" hareketimizi yaptığımız sürede tuşa basma ve bırakma zamanlamalarındaki en ufak hata smacımızın başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep oluyor.

Tabii ki bu smaçlarda yaptığımız oyuncu seçimi de çok önemli. Yüzlerce oyuncu içersinden yapacağımız seçimlerde oyuncu kalitelerininde smaçlara doğrudan etki ettiğini görmek bu olaya daha bir zevk veriyor (Yürü Kobe!). Bütün bu smaçlar tabii ki etkileyici All-Star spot ışıklandırmaları altında oluyor. Biz smaç yaparken diğer oyuncular heyecanla kenarda bizi izliyor ya da ısınma hareketleri yapıyorlar ve hatta kamera ile bizi görüntülüyorlar. Sonuç değerlendirmemiz ise George Gervin gibi NBA efsaneleri tarafından geliyor. Serinin yeni gelecek oyunlarında eminim ki bu smaçlar çok daha fazla geliştirilerek ve daha oynanabilir bir hale gelecektir.