Her sene EA Sports firması binlerce söz vererek karşımıza çıkar. Her son baharda yeni spor oyunlarını piyasaya çıkardıklarından, bu oyunlar için bir dolu söz vermek durumunda kalıyorlar. Ama çoğu söz havada kalıyor. Oyunlar çıktıktan sonra daha önce söylenenler unutulup gidiyor. Şöyle bir bakıldığı zaman, en kaliteli oyunlar NHL ve NFL oluyor. Daha iyi görsellerle daha iyi kontroller, bu oyunları diğerlerinden ayırıyor. FIFA ve NBA son zamanlarda fazla popüler olamadı. 2004 versiyonlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Bakalım nasıl olacak. Neyse, konumuza dönelim. NHL 2004.

Bu sefer oyunu başka bir firma yapıyor EA için. Black Box adındaki bu firma, sanki düşmüş bir uçaktan kurtulmuş gariban adamlardan kurulmuş bir grup gibi. Dreamcast için de çeşitli oyunları vardır. Hatta NHL 2K bunlardan birisiydi. Bu tecrübeli oldukları anlamına geliyor haliyle. Bu tecrübelerini NHL 2004 için de kullandıklarından şüphe etmeyin.

İlk önce yapay zekadan bahsedeyim. Çünkü herkesin en çok önem verdiği olay buydu. Her EA oyununda yapay zeka sorunu oluyor zaten. NHL 2004, bu sefer oldukça gelişmiş bir yapay zeka ile geliyor. Özellikle savunma konusunda zor anlar yaşayacaksınız. Ama gol atmak da bir o kadar zor olacak. Rakip takımın değişen taktikleri ve zorlu oyun stili ile, hem zorlanıyor hem de eğleniyorsunuz. En azından bana öyle oldu. Oyunda gol atmak zor demiştim çünkü karşı takım buna engel olmak için herşeyi yapıyor. Oyun bir kere asla arcade değil. Tam anlamıyla bir simulation. Rakip takımın oyuncuları her zaman boşta kalan adamı tutuyor. Pasları kesmek için önceden biryerde beklemeye başlıyorlar. Kanatlardan veya ortadan hücum yaptığınızda, rakip hemen ona göre pozisyon alıyor. Bu fazla zaman almayan ve her an değişebilen bir durum olduğundan, rakip de buna göre çok hızlı pozisyon değiştirebiliyor.

Oyunda değişen bir olay da kontroller. Eski oyunların kontrolleri bana hep zor geliyordu ve topun hareketleri de pek gerçekçi değildi. Ama bu sefer herşey yerli yerinde. Kontroller zor değil, yine de karışık. Aynı zamanda oyuncuların hareketler daha bir fizik kurallarına uygun. Topun buzu keserek ilerlemesi de gerçekten görülebilir bir olay olmuş. Kontroller benden tam puan aldılar, artık rahatlıkla ve zorlanmadan oynayabiliyorum şu oyunu.

Bu kadar değişim geçirmiş bir oyunun grafiklerine de dikkat etmişler. Zaten grafik konusu her oyunda kaliteli. Bu oyunda önemli olan kamera açıları. Oyun durduğu zaman gösterilen görüntüler, kamera açıları harika yapılmış. Maçın başlaması, gol sevinçleri falan da dehşet kaliteli.

Sesler de EA oyunlarına yakışır şekilde yapılmış. Spiker hareketli anlatıyor maçları, içinizi baymıyor. Müzikler zaten EA kalitesine yakışır düzeyde. Ses konusunda da sorun yaşamıyoruz demek oluyor bu.

Bu oyunu oynamak için, daha doğrusu minimum detay ve grafiklerle oynamak için 1 Ghz işlemciye ihtiyacınız var. 256Mb RAM ve 2MX ekran kartı herhalde yetecektir. Deneme fırsatım olmadı. Ama bu sistem ile 15FPS ancak alırsınız, onu da hatırlatıyım size.

NHL 2004, bomba gibi geldi diyebilirim. Daha önceki oyunların zor olmasından ve kontrollerinin karışık olmasından yakınan olduysa bu oyunu hapur hupur götürecektir. 2 CD spor oyunları da moda oldu bu arada. Seneye de DVD'de çıkarırlar, rüyamızda görürüz oyunları...