Yıl 1985, Chris Van Allsburg milyonlar satıp baskı üzerine baskı yapacak olan kitabı The Polar Express'i yazdı. Yılların ardından bir klasik haline gelmiş olan kitabının aynı adlı filmi ve buna eş zamanlı olarak oyunu da piyasaya çıktı. Filmi yöneten Robert Zemeckis'in adını da aslında birçok güzel yapımda duymuştuk; Polar Express'te 6 farklı karaktere sesini ve görüntüsünü veren Tom Hanks'in de oynadığı "Forrest Gump", "Cast Away"; eminim ki kimsenin unutamadığı "Back to the Future" üçlemesi ve Harrison Ford ile Michelle Pfeiffer'ın oynadığı "What Lies Beneath".

Kitap daha ziyade çocukların ilgisini çekmiş ve çok sevilmişti. Ama bu büyüklerin sevmediği anlamına gelmiyor (ben sevmedim orası ayrı). Kitabın başlıca konusu, Noel Baba'ya inancını kaybetmek üzere olan bir çocuğun yılbaşı gecesi başına gelen olayları anlatıyor. "Önemli olan nereye gittiği değil, gelmek isteyip istemediğin!"

Chris Van Allsburg'un adını belki Jumanji'den hatırlayanlar olacaktır. Jumanji de Van Allsburg tarafından kaleme alınmış ve 1996'da filme alınarak sinemalarda gösterilmişti.

Kısa bilgiden sonra oyunumuza gelelim. Kitap milyonlar satmış olabilir, belki filmi de iyi işler çıkartıyordur (bilmiyorum). Ancak oyun için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Oyunu sadece "Bink" videoları için oynayabiliriz; onun dışında 5 yaşındaki çocuğa oynatsanız sanırım ancak hakkını verebiliriz.

Oyunda küçük bir çocuğu canlandırıyoruz. Güzel bir videonun ardından kendimizi trenin içinde buluyoruz. İşte! İlk görev karşımızda: Kondüktör geliyor ve yaramaz ufaklıkların biletleri kayıp! Kahramanımız kuklaların, palyaçoların arasından sızarak biletleri geri alacak. Bu sırada kuklaları üzerlerine şut atarak kutularına mı sokmuyoruz, yemek savaşı yaparak tabakları, pastaları, sandviçleri suratlarına mı fırlatmıyoruz, kuklalarla karşılıklı tenis mi oynamıyoruz (ace bile yaptım)... Arada kurtarma görevleri, treni tamir etmek gibi bir çocuğun üzerine yüklenebilecek ağır görevler var. Olur da oyuna devam ederseniz, yolda karşılaştığınız altınları almayı unutmayın ki canımız kurtaralım. Fazladan altın her zaman hoşgelir :)

İşin aslına bakarsanız ancak bu kadar dayanabildim oyuna. Load ekranında ileri doğru gidince mevcut 6 chapter'ın toplam bölümlerini göstermesi, oyunun bir hile koduyla bu bölümlerin açılabileceğini gösteriyor :) Araya "kırık oyuncak parçalarını bulup tam bir oyuncak haline getirin, bonus kazanın" gibi oyun boyunca ek görev niteliğinde şeyler olsa da... Gerçekten oyun fazlaca çocuksu. Öyle ki çocuklar ayarlarıyla elleşip bilgisayara zarar vermesin diye ayar menüsü bile yok.

Oyunu pek parlak değil, kitabını okumadım, filmini de izlemedim. İşte böyle bir şey Polar Express. Çocuğunuzu sevindirmek için güzel bir çözüm ancak "benim çocuğum yok, evli de değilim ama adventure severim" (kaldı ki oyun adventure adı altında piyasaya çıktı ama adventure öğelerini taşımıyor) diyorsanız; bu oyun size göre değil.

İyi oyunlar!