FPS oyunlarının en başarılılarını sorsam birçok kişi ilk olarak Doom ve Quake serisini gösterir. Peki bu oyunların tutmalarının sebebi neydi derseniz, ID Software derim. John Carmack liderliğinde olan yapımcı firma her oyunuyla biraz daha ünlenmiş ve şu andaki haline gelmiştir. Adamlar gerçekten FPS türünde bir numara. Kimse bana işte HL'nin yapımcısı Valve, F.E.A.R.'ın yapımcısı Monolith bu firmadan daha iyidir demesin. Tamam, o firmalar da gerçekten çok iyi oyunlar yapıyorlar, fakat bir ID Software yapımı aldığınızda farkı hemen hissedebiliyorsunuz. Böyle konuşmamın sebebi beklide ID'ye olan fanatikliğimden kaynaklanıyor olabilir. Her zaman için Doom serisi için yanlı davranmışımdır. Çünkü FPS ile tanışmam Doom oyunuyla olmuştur ve PC'yi almamdaki en büyük etkendir. Neyse, lafı fazla uzatmadan kısa olarak Quake'nin geçmişinden başlayalım.

Bir türün yaratıcısı ID Sortware

John Carmack oyun dünyasına Doom'u kazandırarak büyük ün sahibi olmuştu. Bu ünü almak taşımaktan daha kolaydı ve yapacağı oyunların hepsinin en az hit olması gerekiyordu. Ama Carmack'ın yaptığı her oyun klasik oldu. İşin sırrını hala çözen yok. Neyse, Quake çıkmasına az kala Carmack'ın yeni bir hiti geldiğine dair duyumlar aldığımızda çok heyecanlanmıştık. Nihayet beklediğimiz an gelmiş ve Quake ile tanışmıştık. Oyun dünya piyasasında bomba etkisi yaratmış ve rekor satış rakamlarına ulaşmıştı. Müthiş grafik ve efektlerin yanında FPS türüne zıplama, eğilme gibi eklentilerin yapılması türe apayrı bir hava katmıştı. Quake'in single bölümünden sıkılan oyuncular multiplayer'ı denemeye karar verdiler ve asıl kıyamet o zaman koptu. Dünya üzerinde milyonlarca oyuncu LAN partilerinde Quake oynar olmuştu. Daha sonra açılan server'larla ülkeler arası Quake turnuvaları düzenlenmeye başlandı ve bu uzun bir süre böyle devam etti.

Oyunun devamının yapılması artık kaçınılmaz olmuştu. Beklenen cevap 1997 yılının Aralık ayında geldi ve Quake 2 piyasaya sürüldü. Oyunda inanılmaz değişikliklere gidilmişti. Risk taşıyan özellikler oyuna çok iyi aktarılmış ve ilk oyunu gölgede bırakmıştı. ID Sofware Q2'ye FPS'nin yanı sıra az biraz RPG katarak değişik bir karışım meydana getirmişti. Oyun artık "önüne geleni öldür"den öte, yapılması gereken değişik görevlerle zenginleştirilmiş bir oyun haline gelmişti. Yapay zekada da yapılan iyileştirmeler oyundan alınan zevki arttırmıştı. Ama esas gelişme grafiklerde kendini göstermişti. O zamanların bir numaralı çip üreticisi 3DFX firması Voodoo çipsetini üreterek oyunlarda hiç alışık olmadığımız grafikleri bize sağlamayı başarmıştı. Q2'yi normal bir ekran kartı ile oynadığınızda grafiklere rahatlıkla burun kıvırabiliyordunuz ama Voodoo çipli bir ekran kartı taktığınızda sanki başka bir oyun oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Hala o grafikleri gördüğünde ağzımın açık kalmasını ve uzun zaman kapatamamamı hatırlarım :)

"Q3'ün son durumu için çok mutluyum. Çünkü oyunun son hali, asıl yapmak istediğimize şimdiye kadar yaptığımız bütün oyunlardan daha çok yakındı." John Carmack

Carmack 1999 yılında Quake 3: Arena'yı çıkardı ve multiplayer olayı çığrından çıktı. Çünkü Q3 sadece multiplayer olarak tasarlanmıştı. Oyunu sadece multiplayer olduğunu duyan Quaker'lar (Quake fanlarına verilen isim) önceleri oyunu yadırgadılar, fakat oyunu netten bir oynayan bir daha bırakamıyordu ve oyun birden en çok oynanan oyun olmaya başladı. Sayısız turnuvanın değişilmez oyunu oldu. O tarihlerde CS'nin çıkması Q3'ü tahtından edecek gibi görünse bile Q3'ün tadı apayrıydı. Çünkü oynanabilirlik ve görsellik üst düzeydeydi. Q3'e 1 yıl sonra TEAM ARENA adında genişleme paketi geldi. Yeni birkaç modun yanı sıra birçok harita ve yeni power up'lar oyunu epey zenginleştirmişti. Q3'ün en önemli özelliği sanat eseri sayılabilecek arena tasarımlarıydı. 32 bit renk derinliğinin de eklenmesi grafikleri daha renkli bir hale getiriyordu. Böylece Q3 uzun bir süre oynandı ve hafızalarımıza kazındı. Ayrıca ID Software oyunun motorunu birçok firmaya pazarladı ve bu motor ile yapılan diğer oyunlarda (MOHAA, Jedi Knight 2 ve daha birçoğu gibi) büyük sükse yaptı ve ID parasına para kattı. Bilmeyenler için Quake tarihinden bahsettik. Şimdi esas konumuza başlayabiliriz.