Geride bıraktığımız yaz boyunca üçlemenin son filmi, beraberinde gelen oyunu, şapkası, kalemi, sırt çantası, çarşaf yorgan takımı derken en çok hafızalarımızda yer eden kahraman herhalde Örümcek Adam olmuştur. Hepimiz yeni bir Örümcek Adam oyunu için artık zamanın geldine karar vermiştik ki(!) sağolsun Marvel bizleri daha fazla bekletmemiş ve Friend or Foe'yu kafamıza atmış.

İlk giriş demosunda göreceğiniz üzere gayet uydurmasyon ve klişe bir hikayeyle Örümcek Adam'ın artık amca oğlu olduğu düşmanları (Doc Oc., Scorpion, Venom, Sandman vs..) bilinmeyen bir güç tarafından kaçırılır ve ortam şenlenir. Marvel 90'ların ortalarında kendi çizgiromanlarındaki iyi ve kötü karakterleri daha büyük bir kötülüğe karşı ittifak yaptırma klişesini önümüze konan bu oyunda fazlasıyla kullanmış.

Spider Pig

Intronun bitimiyle soluğu dünyayı bu yeni tehlikeden kurtamaya çalışan S.H.I.E.L.D'in ana gemisinde alıyoruz ve burada menü şeklinde dizayn edilmiş bir ana güverte bizleri bekliyor. Burada bölüm atladıkça yenileri eklenen, her bölüm boyunca sırt sırta dövüşeceğiniz yan karakteri seçebildiğiniz gibi hem kendiniz hemde yan karakter için yeni yetenek ve güçler satın alabiliyoruz. Satın almak deyince tabii ortada bir para biriminin bulunması gerekli ki bu da oyun boyunca düşmanlarımızdan ve sağda solda kırıp döktüğümüz nesnelerden çıkan markalar. Kırıp döktüğünüz nesnelerden markaların yanı sıra oyun esnasında kullanabildiğiniz özel güçler kazandıran kristaller de çıkmakta. Aynı şekilde bu kristalleri ana menüde marka karışılığı almanız da mümkün. Menüyle ilgili bir diğer şey ise bölüm boyunca açtığınız ve temizlediğiniz gizli odaların arena olarak versus modunda seçilebilir olması. Versus modu demişken oyunu iki kişi aynı makinede oynanabilmekteyiz. Yani bir oyuncu Örümcek Adam'ı yönlendirirken diğer oyuncu seçilen yan karakteri oynama şansına sahip. Aynı şekilde tek tabanca takılırken de TAB tuşuna basılı tutarak yan karakterlere geçiş yapabilme şansınız var. Ancak malesef yan karakterlerin komboları ve özel hareketleri Örümcek Adam kadar zengin olmadığından bu karakteri oynayan kişi için bir monotonluk söz konusu. Çoklu oyuncu desteği arcade mantığıyla çalışıyor yani internet veya herhangi bir ağ üzerinden farklı oyuncularla oynama şansınız yok.




Oynanışıyla Marvel Ultimate Alliance'la oldukça benzerlik gösteren oyunumuzun zorluk derecesi de bir hayli kolay olmuş. Bunu söylerken oyunun hedef kitlesini göz ardı ettiğimi sanmayın. Oniki yaşındaki minik bir dost için bile herşey süt liman. Tek yapmanız gereken iki üç tuşa sürekli ve rastgele basıp ekranda olup biteni izlemek. İzlemek derken kontrollerin böyle basit olmasının aksine kombolardaki ve özel hareketlerdeki animasyonlar çok estetik ve keyif verici. Yani bir makro programı kurup devamlı düğmelere basmasını sağlarsanız oyunu baştan sona Örümcek Adam'ın mini bir filmini izler gibi takılabilirsiniz. Oynamaktan daha az sıkıcı olacağına bahse girerim.