Kısa bir süre önce demo incelemesini yaptığım oyunların incelemesini yazmak çok zor oluyor. Çünkü yazacak birşey bulamıyorum. Syberia 2 için de, demo incelemesi yazmıştım geçenlerde. Çok etkileyici ama acaip kısa bir demoydu. Neyse ki, fazla geçmeden tam sürümü çıktı da, bir an önce kendimizi tatmin edebildik. Adventure oyunlarını bulmak çok zor. Adventure Company denen firma, belirli aralıklarla bu tür oyunlar çıkarıyor ama onlar da, çok sık aralıklarla çıktığı için, hem konu olarak hem de oynanış gibi genel faktörler olarak pek de başarılı olmuyorlar.

Syberia 2'ye dönelim. Oyunumuz, ilk oyunun tam anlamıyla devamını konu alıyor. Syberia denen adayı bulma çabaları, ilk oyundan hatırladığımız yaşlı adam ve yeni karakterlerle birlikte, maceralarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yine birbirinden değişik mekanlarda bulunacağız, çok değişik karakterlerle tanışacağız ve bazen zor bazen de kolay bulmacalar çözeceğiz.

Syberia 2, ilk oyundan bu yana çok fazla gelişmemiş. Görsel olarak geliştiği belli. Oyunun mantığı korunmuş, üzerine birşeyler eklenmiş. Inventory sistemi, arayüz, kontroller, bulmaca çözümü, nesnelerin kullanımı aynı. Hemen her adventure oyununda da aynı bunlar zaten. Syberia'ya özel cep telefonu olayı, bu oyunda da var. Arada gelen aramalara cevap vermemiz gerekiyor. Ama, Kate sayesinde, konuşmalar fazla uzun sürmüyor.

Syberia, ilk dakikadan beri bana çok yaratıcı bir oyun gibi gelmişti. Oyunda ilerledikçe, bu fikrimi onaylarcasına oyun beni çok eğlendiriyordu. Oyunun ana menüsü bile mükemmeldi. Syberia 2'de aynı şekilde, çok yaratıcı konusu, eşsiz çevre güzelliği ve başarılı yaratılmış karakterleriyle, diğer adveture oyunları arasından kendini sıyıracak. Gerçi, bu sıralar çıkacak adventure oyunları teker teker iptal ediliyor, o da ayrı bir konu.

Syberia'da, ziyaret ettiğiniz heryer, ayrı bir güzellikte modellenmiş. Grafikler yine aynı mantıkla oluşturulmuş. Karakterler 3D ve arka planlar 2D. Ama bu sefer, ilk oyundan bir adım ileri gidilmiş. Karakterler daha detaylı çizilmişler, hareketleri daha gerçekçi olmuş. Yaptıkları hareketlerin çeşitliliği artırılmış. Boş durduklarında bile yaptıkları hareketlere yenileri eklenmiş ve çevreyle bağlantılı hale getirilmiş. Arka planlar da 2D olduğundan, detay olarak çok kaliteli yapılabilmiş. Çok uzak yerlerde bile maksimum detay kullanılmış. Gölgelendirmeler, bitkilerin rüzgarda hareket etmesi gibi detaylara dikkat edilmiş. Ayrıca, açık mekanlarda, etrafta dolaşan hayvanlar da var. Bunlarla bir alakanız olmuyor tabi, sadece dekor olsun diye kullanılmış. Ama atmosferi tamamladıklarından emin olabilirsiniz.

Oyun, kulaklarımız için de şölen niteliği taşıyor. İlk oyundan bildiğimiz gibi, karakterlerin seslendirilmeleri harika yapılmış. Kate başta olmak üzere, her kartakter tipine uygun bir şekilde seslendirilmiş. İşin profesyonelce yapıldığı belli. Müzikler de, oyunda fazla yer almasa da, çok kaliteliler. Dış mekanda veya iç mekanda, birşeylerle uğraşırken, çevrenin sesini dinlediğinizde, çok erçekçi olduğunu ve rahatlatıcı olduğunu fark ediyorsunuz. Rüzgarın sesi bile çok güzel aktarılmış oyuna.

Syberia 2, sistemleri fazla zorlayacak bir oyun değil. Çünkü ekran kartının yapması gereken fazla işlem yok. Sadece karakterlerin modellenmesi lazım ki, bu da fazla bir güç gerektirmiyor. Hemen her bilgisayarda, günümüzde kullanılan, oyun rahatça çalışacaktır. İçiniz rahat olsun.

İncelemeyi kısa tutup da, bir tam çözüm hazırlamak gerek şimdi bu oyun için. Çünkü Syberia, hem verdiğiniz parayı hakeden hem de harcadığınız zamanın hakkını sonuna kadar verecek bir oyun.