Kaykaycıların kralı Tony Hawk'ı bilmeyen yoktur umarım. Şahsen kaykaycı olduğumdan ilk duyduğum isim o olmuştu. Hatta bugün doğum günü olan Tony Hawk (hangi yılda doğduğunu hatırlayamıyorum fakat bugün gerçekten onun doğum günü), yaşayan bir efsane. Hatta bu yazıyı doğum günü hediyesi olarak kabul etmesini isterim :). Şu anda sponsoru Birdhouse olan ve Hawk kaykay ayakkabılarının sahibi Tony Hawk ağabeyimiz bakalım bu oyunu ne gibi yeniliklerle karşımıza çıkarmış?

Oyunun en güzel özelliği olan hikaye modundan bahsetmek istiyorum. Kendi karakterinizi yarattıktan sonra hikayemize başlıyoruz. İlk bölümde kendimizi geliştirerek, başkaların önünde hareketlerimizi sergileyip onları etkileyerek ve yakın arkadaşımızın başını beladan her defasında kurtararak geçiriyoruz. Tabi ki diğer bölümleri anlatmayacağım ama bu oyunun esas özelliği hikaye modu. Kaykaycımızı sokaktan alıp skatepark'larda kayan ünlü bir kaykaycı yapma yolu buradan geçiyor.

Oyunun sesleri çok büyük gelişme göstermiş. Özellikle slide atarken gelen ses gerçektekinin aynısı. Deck'inizin bir yüzeye sürtmesinden kaynaklanan ses içinizi ürpertiyor. O sesi duyduktan sonra kendimi gerçekten çok daha iyi hissediyorum; gerçeğinin hissini veremese de...

Oyun DVD olduğundan içinde yaklaşık 50-60 civarı müzik var. Playlist'e baktığmda alfabetik sırayla bir sürü tanıdık grubun ismini gördüm. Her zamanki gibi playlist'inizi kendini ayarlayabiliyor, şarkıları seçebiliyorsunuz. Müziklerin kalitesi Audo-CD kalitesinde (yaklaşık 192 kbps).

Oyundaki hareketlere yeni bir ekleme olmamış. Yine normal hareketler hep aynı. Sadece özel hareketlerde yenilikler var. İlk fark ettiğim yeni hareket Flamingo oldu. Her bölümde yeni yeni hareketler keşfetmek mümkün. Genelde görev aldığınız şahıs size yapmayı öğretiyor (ya da gösteriyor).

Yeni eklenen bir sürü kaykaycı var. Mesela THPS4'de bonus olarak çıkan Mike Valley, burada normal listede. Sonrasında Paul Rodrigez de cabası. Daha aklımda tutamadığım eklenen bir sürü kaykaycı var.

Gelelim grafiklere. Grafikler standart THPS oyunlarının aynısı değil. Biraz daha parlak ve canlı duruyor. Özellikle demolardaki ayrıntılar gerçekten güzel görünüyor; kaykayın tekerlekleri, truck'ların (dingil) bushingleri (Türkçede domates deniyor. Dingillerin sağa sola dönmesine olanak tanıyan poliüretandan yapılmış yumuşak parça) gerçekten güzel gözüküyor. Gelişen en büyük nokta kaykaycıların suratlarındaki kaplamalar. Mesela Eric Koston'un suratına THPS4'de resmen bir anlam veremedim. Sanki paint ile çizilmiş gibiydi. İsmine bakmadan onun Eric'mi değil mi olduğunu anlayamıyordum. Fakat bu oyunda kaplamalar gerçekten çok kaliteli. İnanın bana televizyonda gördüklerinizin aynısı diyebilirim. Bariz fark var. Oyundayken de çok fark ediliyor.

Kontrollerde pek bir fark yok. O yüzden derinlemesine girmeyeceğim. Eklenen tek yeni olay R1 ve L1 tuşlarına basılı tutarak kaykayın üzerinden inmek. Gerçekten güzel bir şey. Mesela grind atmak istediğiniz yere doğru koşup üçgene bastığınızda üstüne atlayıp, kaykayı altına koyup grind atıyor. Ayrıca düştüğünüzde R1 ve L1 tuşlarına hızlı hızlı bastığınızda çok daha hızlı kalkıp yolunuza devam edebiliyorsunuz. Bu da düşmeyi pek bayan bir şey yapmaktan uzaklaştırmış.

Evet bir yazının daha sonuna geldik. Kayanlar veya kaymayanlar, bu oyun gerçekten alınması gereken bir oyun. Şimdilik biraz bırakın Winning Eleven 7 ya da NBA'yı, bir kere Tony Hawk's Underground'u oynadığınızda bağımlısı olacaksınız. Gerçekten seveceksiniz. Görüşmek üzere...