Artık bayan karakterler her oyunda karşımıza çıkıyorlar. Ana karakter erkek olsa bile kesinlikle etkileyici bir bayan karaktere yer verilmeden geçilmiyor. Bu göz zevki olayından öte, oyunun satış stratejisi için de önemli bir olay haline geldi. Tabi başrolde etkileyici hatun kişilerin olduğu oyunlar daha bi alınası oluyorlar. Tabi Pac-Girl'ün de ana karakteri dişi ama ben bundan bahsetmiyorum :)

Dilim dilim inceleyeceğimiz Zanzarah: Hidden Portal "3rd person" perspektifini kullanan bir oyun. Yani aynen Tomb Raider gibi karakterimizi arkadan görme şeklinde. Onun Tomb Raider'dan ilham aldığı bazı konular olduğu gerçek, ama oyun saf aksiyon olarak karşımıza çıkmıyor. Hoplama zıpama olayımız var ama bunu tam olarak Lara teyzemiz gibi yapmıyoruz, yapamıyoruz. Oyunun mantığı aksiyon tadında ilerleme, RPG tarzı kapışma gibi birşey. Tam bir tarz söylemek imkansız gibi birşey. Bunu oyunu oynarken siz de anlayacaksınız.

Oyunun konusundan bahsetmek gerekirse, oldukça klişe olduğunu söyleyebiliriz. Biz artık dünya veya buna benzer mekanları kurtarmaktan sıkıldık ama bu başrol kahramanları hala bu dünyayı kurtarmakla meşguller. Yine amacımız dünyayı ve bunun paralelinde cücelerin ve perilerin diyarı olan Zanzarah'ı da kurtarmak. Ana karakterimiz narin ve şirin bir kız. İngiliz ve ailesi ile başı dertte. Ailesi ile devamlı tartışan, huysuz birisi. En son tartışmasının ardından odasına kapanıp başını yastığının altına sokuyor ve ondan sonra iş çığrından çıkıyor. Hayır boğulmuyor :) Daha başka şeyler oluyor.

Konuya göre, artık dünyada herşey yolunda gitmemektedir ve derinlerden bazı şeylerde sorun olduğu sezilmektedir. Aynı zamanda da Zanzarah denilen diyarda da aynı şeyler söz konusudur. Orada yaşayan halk kontrolden çıkmak üzeredir ve orası artık bir hapishaneden farksızdır. Bunu önlemek ise yoldan geçen bir çobana verilmiştir. Yalan :) Bu görev tabi ki bize ait. Tavan aramıza yerleştirilen bir Rune sayesinde, diğer tarafa gidebiliyoruz. Diğer taraf derken, pencereden atladığımız zaman gidebildiğimiz diğer taraftan bahsetmiyorum. Oyuna ismini veren Zanzarah'tan bahsediyorum. Bu diyara ayak basar basmaz, maceramız da başlıyor. Ufaklığın teki bizim yanımıza gelip genel bilgi veriyor. Hemen ardından oldukça karmaşık bir dünyada maceraya giriyoruz.

Oyunun konusu kabaca böyle. Daha kibarca anlatmak isterdim ama böyle oldu. Oyun oldukça büyük bir dünyada geçiyor. Haritadaki heryere yürüyerek gidebiliyorsunuz ve önemli noktalarda da o noktaya ışınlanabilmeniz için Rune alıyorsunuz. Böylece tekrar oraya veya yakınlarına gitmeniz için, uzun uzun yürümenize gerek kalmıyor. Oyunda birçok farklı mekana ayak basacaksınız. Bir o kadar da garip yaratıkla tanışacaksınız. Bazıları sizi dolandırmaya çalışacak, bazıları da size dostça davranacaklar. Siz ise yaptıklarınıza göre hikayeyi şekillendireceksiniz. Böyle dediğime bakıp da oyunun çok komplike olduğunu sanmayın, sadece izleyeceğiniz yoldan azıcık sapıyorsunuz o kadar. Oyunda izlediğiniz yol o kadar dallanıp budaklanacak ki, nereye gittiğinizi çoğu zaman unutacaksınız. Size verilen görevler de quest listesi gibi biryerde kayıtlı olmadığından, hangisini ne zaman yapacağınızı veya yaptığınızı karıştıracaksınız. Bu da oyunu daha da zorlaştıracak.