Zeno Clash


Yapım ACE Team | Dağıtım ACE Team | TürAksiyon | Diğer PlatformlarYok
Zeno Clash, dokuz kişilik bir yapım ekibinin elinden çıkmış ve Steam üzerinden satışa sunulmuş özgün bir yapım. Oyunun hikayesi, Zenozoik adı verilen bir evrende geçiyor. Zenozoik, insanların yarım yamalak giyindiği, avladığı hayvanların kemiklerini süs olarak kullandığı, araçların ilkel ve canlıların oldukça farklı olduğu bir yer. Bu evren o kadar fantastik ki daha önce görmediğiniz karakterlerle mekanları burada göreceğinizi iddia edebilirim; hatta bazı karakterleri gördükten sonra yapımcıların tasarım esnasında kafalarının yerinde olmadığından şüphelenebilirsiniz.
Ghat isminde, belli ki karizmatik olması için özene bezene uğraşılmış bir karakteri kontrol ediyoruz oyunda. Ghat, savaşmayı iyi öğrenmiş, silah kullanmasını bilen (Tabii ki bunlar size bağlı.) ve yüzlerce kardeşi olan biri. Evet, cümle içerisinde anormal bir noktaya değindim: Yüzlerce kardeş. O kadar çok kardeşi var ki artık bir topluluk oluşturmuşlar. Bu topluluğun da başında hem anneleri, hem de babaları olan Father - Mother var. “Nasıl oluyor” diye sorgulamanın bir anlamı yok; çünkü -bahsettiğim gibi- Zenozoik gibi fantastik bir evrende bulunuyoruz ve buradaki canlıları gördükten sonra böyle bir soru aklınıza bile gelmeyecektir. Bu arada, alımlı bir bayan olan Daedra, sürekli yanınızda bulunuyor. Daedra ile Ghat arasındaki ilişkiyi ben çözemedim ve size bırakıyorum ama Daedra’nın oyun boyunca size yardımcı olacağını söyleyebilirim.

Oyuna, hikayenin sonlarına doğru gerçekleşen ve Father - Mother’ı öldürdüğünüz sahne ile başlıyorsunuz ve hikayenin ilk kısımlarını, Ghat’in Daedra’ya zaman zaman anlatmasıyla öğreniyorsunuz. Father - Mother’ı neden öldürdüğünüz, oyunun en büyük sırrı ve bunu ancak oyunun sonunda öğreniyorsunuz. Bu arada hem annemiz, hem de babamız pozisyonunda olan birini öldürdüğünüz için bütün kardeşleriniz peşinize düşüyor, siz de Daedra ile dünyanın sonuna doğru kaçmaya başlıyorsunuz. Bu kaçış esnasında sadece kardeşleriniz değil, bu haberi öğrenmiş olan diğer tanıdıklar ve karşılaştığınız neredeyse bütün canlılar düşmanınız.
Ağız burun kırmak

Zeno Clash aslında FPS bakış açısıyla oynanıyor; fakat silah kullanımının yerine (Silahtan kastım menzilli silahlar.) genelde yakın dövüş temalı olduğu için FPS’den ayrılıyor. İlk başta savaşacağınız belirli bir alan içerisine giriyorsunuz ve sonrasında savaşacağınız düşmanlarınızı ve sizi gösteren bir ekran geliyor, bunun ardından ağız burun demeden giriyorsunuz. Gerçekten de yumruk yumruğa dövüşten bahsediyorum. Düşmana kilitlenerek suratına yumruklarınızı savuşturuyorsunuz. Düşmanlardan birini hallettikten sonra diğerine kilitlenerek ona devam ediyorsunuz. Alan içerisindeki düşmanların hepsi bittikten sonra bir sonraki alana geçiyorsunuz. Alandan kastım, aslında haritalar. Zenozoik atmosferine uygun ormanlar, bataklıklar ve ailenizin en güçlü topluluğu olduğu Halstedom şehri gibi çeşitli yerlerde dolanıyorsunuz. Tabii ki gezebileceğiniz yerler oldukça kısıtlı ve çizgisel. Genelde gidilecek sadece tek bir yol oluyor ve karşınıza çıkan düşmanlarınızı öldürerek ilerliyorsunuz; bu hep böyle devam ediyor. Düşmanlar genelde farklı olsa da oyunun geneli bu şekilde olduğu için bir süre sonra aynı düşmanlarla karşılaşıyorsunuz. Bazıları boss tarzında ve sadece sopa gibi araçlar kullanılarak öldürülebiliyor, sopa ve büyük çekiç gibi silahları kafalarında kırmanız gerekiyor. Diğer silahlara da biraz değinecek olursak, arbalet tarzında el yapımı silah, yine ilkel bir çift tabanca ve tüfek gibi genelde düşmanı uzakta tutmak için tasarlanmış, garip ama Zenozoik atmosferine uygun silahlar.


Oyunun geneli bu şekilde, üçer beşer gelen düşmanlarla dövüşmek ve alan alan ilerlemek olduğu için aşırı derecede kendini tekrarlıyor. Özellikle bu FPS bakış açılı dövüş olayından hoşlanmazsanız, oyun kesinlikle size göre değil; fakat biraz daha ilerledikçe çok daha farklı atmosfere bürünüyor ve oynayış biraz olsun değişiyor oyun. Bir de Father - Mother’ın gizemini çözme hırsı eklenince oyunun son kısmı daha eğlenceli hale geliyor.

Zeno Clash, Source motorunu gayet başarılı bir şekilde kullanıyor. Grafikler ortalamanın üzerinde. Yapımcıların Source motorunu seçmelerindeki en büyük nedenlerden biri, yakın dövüşlerde karakterlerin yüzlerindeki animasyonların hazırlanmasında getirdiği esneklikmiş. Gerçekten de suratlarına vurduğunuzda karşınızdakinin yumruk yemiş ifadesi ve kızaran, yamulan suratı sizi tatmin ediyor. Yapay zeka ise pek sorunlu değil; zaten yakın dövüş olduğu için sizi gören üzerinize koşuyor. Gerçi Cüneyt Arkın filmlerindeki gibi bütün düşmanların sırayla saldırması, gerçekçiliği biraz baltalıyor. Son olarak da oyun boyunca kullanabileceğiniz hiçbir aracın olmamasının yanı sıra etrafla neredeyse hiç etkileşime girmediğinizi ekliyorum.
Bu sıra dışı yapımı, farklı bir tarz arıyorsanız beğenerek oynayabilirsiniz; aksi takdirde sürekli aynı çizgide devam etmesi ve değişik dövüş sistemi ile oldukça itici gelebilir. Tavsiyem, oldukça fantastik Zenozoik atmosferini oyunun ücretsiz demosu ile görmeniz. Ondan sonra karar sizin.
6,2