Bundan seneler önce, çizgi filmlerde de bilgisayar oyunlarda da dev robotlarla dövüşmek çok moda birşeydi. Zaten Japon'ların çizgi filmlerinde dev robotların dövüşleri ele alınır hep. Küçükken izlediğim çizgi filmleri halen hatırlıyorum da, halen yayınlansa popüler olacak çok film vardı. Bir ara da, OMF çıktı. One Must Fall..

OMF, arenalarda robot dövüşlerini ele alan bir oyundu. O zamanlar pek bulunmayan bir oyun tarzıydı tabi. İlklerden sayılırdı. Robotlarla dövüşmekten öte, yeni parçalar satın almak, dövüştükçe robotumuzu geliştirmek de ayrı bir eğlenceydi. Bu seneler önceydi, o günden bu güne ne devrimler yaşadık bilgisayar dünyasında. OMF: Battlegrounds reklamı yapıldığı zaman, seneler önceydi. Çok uzun bir yapım sürecinden geçti oyun, sonunda piyasaya çıktı. Bu kadar uzun sürede yapılan bir oyunun kaliteli olması gerekiyor haliyle. Ama OMF, halen eski tarz görünüşünü ve sesleri koruyor.

OMF, 1CD'lik bir oyun. Daha ana menüsünden çok basit tasarlanmış, kalitesi düşük bir oyun olduğunu anlıyorsunuz. Oyunu yüklerken çok ümitliydim ama ana menüden tüm hevesim kaçtı. Grafik ayarlarını yapınca da, çözünürlüğü ne kadar yükseltirsem yükselteyim, birşey değişmiyor.

Bu bir robot dövüş oyunu. Yapmanız gereken şey, bir pilot ve bir robot seçmek ve olaya dalmak. Oyunda kadınlı erkekli, değişik pilotlar bulunuyor. Bunların her birinin enerjileri, dayanıklılıkları, becerileri ve buna benzer özellikleri birbirlerinden farklı. Bazıları çok dengesiz, bazılarının tüm özellikleri ortalama. Bu pilotların oyun esnasındaki gelişmelerini ve dövüş stillerini etkiliyor. Pilot seçiminin ardından robot seçmeye geliyor iş. Robotların da özel hareketlerinden değişik kategorilerdeki güçlerine göre seçim yapıyorsunuz. Çok fazla seçenek yok. Aslında robotlar da öyle fazla fark etmiyor aralarında.

Tüm seçim işlemlerini hallettiğiniz zaman, mod seçme olayına giriyorsunuz. Bence önce training arenasına gidin ve oyuna alışın. Orada dayak yemekten hoşlanan bir robot ve size oyun hakkında bilgi vermek için bekleyen hot spotlar var. Burada oyun alıştıktan sonra, değişik turnuvalara katılabiliyorsunuz. İlk turnuva açık, diğerleri kapalı tabi. Onlar sonra açılıyor.

Turnuvalar arasında pek değişiklik yok. Arenaya çıkıyorsunuz, 3-4 robot birbirine giriyor ve dövüşüyorsunuz. Hepsini hallettikten sonra da şampiyon olup diğer bölüme geçiyorsunuz. Ne bir ara demo, ne bir intro gösteriliyor. Salak birkaç robot hareketinden sonra direk dövüşe başlıyorsunuz. Bu hoş değil tabi. Onca sene boş boş oturmuşlar elemanlar.

Kontroller fazla zor değil. Zaten oyunu kolay modda oynarsanız karşınıza gelecek robotlar çok salak oluyor. 4 tane saldırı tuşunuz var. Sol ve sağ yumruk ve sol ve sağ tekme. Bunlar bazı rıbıtlarda takla atarak vurma, döner tekme falan gibi hareketler olabiliyor. Ayrıca eğilme ve zıplama tuşlarınız da var. Bunların sadece bir tanesini kullanarak da oyunu bitirebiliyorsunuz. Bundan şüpheniz olmasın.

Ben oyun boşa gitmesin diye ve biraz da inceleme hazırlamak amacıyla uzunca bir oynadım ama pek birşeyle karşılaşmadım. Bir turnuva bitti, diğeri başladı. Hep aynı hep aynı. Bir olay yok yani. Hatta oyun arada kilitleniyor ve windows'a geri dönüyor. Oyunun sorunlu olması, daha ilk açtığımda hemen patch indirmesinden de belli oldu. Oyunda birçok dosya bu patch yardımı ile güncelleniyor. Demek ki, oyun hafiten aceleye gelmiş. Oyunun genelindeki amatörlük de bunu gösteriyor.