Activision’un Modern Warfare 2 ile yaşadığı büyük başarı, rakiplerinin de iştahını kabarttı. Hani bir söz vardır, “rekabet daha kaliteli ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar” diye, işte o misal EA’de, Activision’un MW2 fırtınasından sonra atağa kalktı ve Battlefield: Bad Company 2 ve yeni Medal of Honor çalışmalarına hız verdi. Oyunculuk mazisi biraz eski olanlar bilirler, eskiden 2. Dünya Savaşı oyunları denildi mi akla ilk olarak MOH serisi gelirdi. Fakat zamanla COD bu tahtı ezeli rakibinin elinden aldı ve onu tarihin tozlu sayfalarına yolladı. EA çeşitli girişimlerde bulunsa bile tahtını geri almayı başaramadı. Çünkü yaptıkları fps oyunları genel olarak COD’un gerisindeydi. Tabi ki EA gibi bir firmanın pes etmesi düşünülemezdi. EA’nin zaten Battlefield serisiyle multiplayer (online) fps alanındaki üstünlüğü herkes tarafından biliniyordu. Fakat firma sadece bununla yetinmek istemiyor, yıllar önce COD’a kaptırdığı tacını da geri almak istiyordu. İşte buna istinaden yeni Medal of Honor oyununu duyurdu. Yeni gelen MOH oyununun öncesinde de Battlefield: Bad Company 2 oyunuyla bizlere ne kadar iddialı bir yapımla geri döneceğini de bir nevi ispatlamış oldu. Bad Company 2’nin içine koyulan 5 saatlik tekli oyunculu senaryo modu bile EA’nin artık bu işi ciddiye aldığının en iyi göstergesi. Şimdi gelin bakalım, eski kral oyununda ne gibi değişikliklere gitmiş bir göz atalım. Online Fps Kralı: Battlefield Serisi

Öncelikle Battlefield serisi hakkında kısa bir bilgi vereyim. Battlefield aslında online multiplayer temeline dayanan bir yapım. Serinin son iki oyunu Bad Company ve Bad Company 2 haricinde ki diğer yapımlarda tekli oyuncu modu yok. Diğer bir deyişle ilerlemeli olarak oynayabileceğimiz single player modu sadece son iki Battlefield oyununda mevcut. Tabi bu yapımlardaki senaryo modlarıda o kadar kapsamlı, derin hikâyelere sahip değiller. Çünkü Battlefield’ın tarzı bu değil. Az öncede bahsettiğim gibi Battlefield online multiplayer üzerine kurulmuş bir seri. Her ne kadar tek kişilik mod üzerine şekillendirilmiş bir oyun olamasa da Bad Company 2’nin senaryo moduda gayet başarılı diyebilirim. Şimdi gelin Bad Company 2’nin senaryo moduna, oynanışına, seriye getirdiği yeniliklere yakından bir bakalım.

Savaş Değil, Operasyon




Bad Company 2’de Aurora adında gizli bir silahın peşinden gidiyoruz. Oyun boyunca bu silahı bulabilmek adına dünyanın farklı bölgelerindeki operasyonlara katılıyoruz. Oyunda 4 kişilik gruptan Marlowe adında bir askeri yönetiyoruz. BC2’nin senaryo modu bundan ibaret diyebilirim.
Oyuna ilk girdiğimizde karakterimizin gözünden bir giriş videosu izliyoruz. Aslında bu videodan da aslında bir savaşta değil, bir operasyonda olduğumuzu rahatça anlayabiliyoruz. İzlediğimiz bu videonun ardından kontrol bizim elimize geçiyor. BC2’de diğer oyunlar gibi bir eğitim turu mevcut değil. Hani COD oyunlarında genelde oyuna askeri bir kışlada başlar ardından atış talimi, bomba atma vb. şeyleri öğrenirdik. BC2’de ise böyle bir durum söz konusu değil. Direk aksiyonun içine giriyoruz diyebilirim. Sadece gireceğimiz ilk etkileşimlerde ekrana hangi tuşa basmamız gereken bir yazı geliyor. Mesela ilk eğilerek geçmemiş gereken yerde ekrana, eğilmek için şu tuşa basın tarzında bir yazı geliyor. Bu kısımları geçtikten sonra ise oyun size kalitesini belli ediyor. Oyundaki patlamalar, tepenizden geçen uçaklar, etrafınızda paramparça olan yapılar. Bunlara durup baktığınızda EA bu sefer gerçekten iyi bir iş çıkarmış diyorsunuz.



İlk görevinizi tamamladıktan sonra BC2 hakkında da yeterli bilgiye sahip olmuş oluyorsunuz. Silah nasıl kullanılır, yedekteki silah nasıl seçilir, yerdeki silahlar nasıl alınır, bomba nasıl atılır vb. temel öğeleri öğrenmiş oluyorsunuz. Bad Company 2 bir hayli geniş bir silah yelpazesine sahip. Oyundaki 5 saatlik senaryo modu boyunca aşağı yukarı 20 çeşit silahla karşılaşıyorsunuz. Tabi her bölümde farklı silahlar oluyor. Yani 20 silahın, 20’si de aynı bölümde karşınıza çıkmıyor. Bunlar oyundaki bölümlere 3’er, 4’er yerleştirilmiş durumda. BC2’de ki silah yelpazesi bir hayli geniş olsa bile yanımızda sadece 2 adet silah taşıyabiliyoruz. 2 adet silahın yanında ayriyeten bomba, sis gibi mühimmatlarda taşıyabiliyoruz. Oyundaki cephanemizi ise öldürdüğümüz düşmanların üzerlerinden veya çeşitli odalardaki cephaneliklerden tedarik edebiliyoruz. Zaten BC2’de genel olarak mermi sıkıntısı çekmiyoruz. Çünkü sürekli bir çatışma halinde oluyoruz. Sürekli çatışma halinde olduğunuz bir yapım sizi sıkabilirdi. EA’de bunu düşünerek araya bazı alternatifler koymayı ihmal etmemiş. Oyunda birçok aracı kullanabiliyor olmamız oyunu tekdüzelikten kurtarmayı başarmış. Arazi araçlarından, kar motoruna kadar birçok araç BC2’de bizleri bekliyor.
4 Kişilik Dev Bir Ordu

Yazımın başlarında sizlere 4 kişilik bir grubun üyesi olduğumuzu söylemiştim. Oyunda bütün operasyonlara bu grupla katılıyoruz. Bizim haricimizdeki diğer 3 askerde bu operasyonlarda varını yoğunu ortaya koyuyor demek her halde pekte yanlış olmaz. EA’nin DICE çalışanları yapay zeka açısından gerçekten çok iyi iş çıkarmışlar. Yanımızdaki askerler düşman geldi mi bizim ateş etmemizi beklemiyorlar. Direk silahlarını doğrultup ateş etmeye başlıyorlar. Ya da sizin önden gitmenizi bekleyip ortalığı temizlediğinizde arkanızdan gelmiyorlar. Onlarda sizinle birlikte çatışmalara giriyor, yükünüzü bir hayli hafifletiyorlar. Hatta şöyle bir şey denemenizi öneririm. Oyunun başlarında grubun biraz gerisinde kalın. Diğer 3 askerin karşınıza çıkan bütün düşmanları temizlediğini göreceksiniz.
Grubumuzdaki adamların yapay zekâları gerçekten iyi düşünülmüş. Gayet zeki ve tutarlı hareket ediyorlar. Fakat düşmanlarımız için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Genel olarak karşımıza geçip bize ateş etmeyi seçiyorlar. Tabi oynadığınız zorluk seviyesini hard yaparsanız, siper alıp size bombada fırlatabiliyorlar. Yinede yanımızdaki askerler kadar zeki davranamadıkları açıkça belli oluyor.

Bad Company 2…




Oyunun genel olarak oynanışından da biraz bahsedelim. BC2’de de yeni nesil oyunlarda olduğu gibi bir can barına sahip değiliz. Yoğun ateş altında kaldığımız zaman ekran kızarıyor. Ateş almayan bir yere sızıp saklandığımızda ise iyileşiyoruz. Oyunun ilk bölümünde ise silah ve mermi göstergelerimizde mevcut değil. Sonraki bölümlerde ise bu göstergeler ekranın sağ alt köşesinde görünmeye başlıyor. Tekrar belirtiyorum, sadece ilk bölümde mermi ve silah göstergemiz gözükmüyor.
BC2’de genel olarak ekranın sol alt köşesinde mini bir haritamız oluyor. Fakat bu harita her görevde mevcut değil. Bazı görevlerde oluyor, bazılarında ise olmuyor. Gerçi bu haritaya pek ihtiyacımız olmuyor. Zaten gitmemiz gereken yer ekranda dörtgen şekliyle bizlere gösteriliyor. BC2’de öyle kaybolunacak bir bölüm olmadığını da göz önünde bulundurursak, tek yapmamız gereken düşmanlarımızı öldürüp dümdüz ilerlemek diyebilirim.
BC2’deki bölüm tasarımları da bir hayli başarılı olmuş diyebilirim. Çevre tasarımları çok gerçekçi duruyor. Ormanda gerçekleştirdiğiniz bir operasyonda yanı başınızdaki yapraklara baktığınızda aynı gerçekmiş hissine kapılıyorsunuz. Ya da karla kaplı bir düzlükte araba sürdüğünüzde etrafınızın beyaza bürünmesi gibi detaylar gerçekten BC2’nin görsel yönden de ne denli kaliteli bir yapım olduğunu bizlere ispatlıyor.

Online Fps Keyfi

Eğer Bad Company 2’nin orijinal bir kopyasını almaya karar verirseniz birbirinden farklı multiplayer modlarıda sizleri bekliyor. BC2’de Deathmatch, Rush, Conquest gibi birbirinden farklı oyun modları mevcut. Bu modlarda, bayrak kapmaca, alan savunma, karşılıklı çatışma gibi oyunlar var. Bunlardan istediğiniz birini seçerek dünyadaki diğer oyunculara karşı oynama şansına sahipsiniz. Online BC2 oynarken kazandığınız puanlarla da yeni silahlar açabilir, kullandığınız araçlara yeni aparatlar ekleyebilirsiniz. BC2’nin multiplayer haritaları da bir hayli geniş bir alana sahip. Tek kişilik modda gördüğümüz alanlara benzer olan haritalarda rakiplerimize karşı verdiğimiz mücadelenin tadı gerçekten bambaşka.


Genel Yorum




Battlefield Bad Company 2 online temelli bir oyun olmasına rağmen oyunculara sunduğu tek kişilik hikaye moduda son derece tatmin edici diyebilirim. Yapım o kadar sürükleyici ki ortalama 5 saat süren senaryo modunu bir oturuşta bitirebilirsiniz. Grafiksel olarak, görsel olarak gerçekten kaliteli bir yapım olan BC2 ne yazık ki müzik yönünden aynı başarıyı gösteremiyor. Aslında bunun nedeni oyunda neredeyse hiç müzik olmamasından da kaynaklanıyor olabilir. Tamam, oyunun ses olayı gerçekten iyi, mermi sesleri olsun, patlama sesleri olsun, silah sesleri olsun çok gerçekti bir şekilde oyuna aktarılmış. Fakat insan böyle aksiyonun içine girdiğinde arka fondan azda olsa bir şeyler duymak istiyor. BC2’de ise tek duyduğumuz patlama ve silah sesleri. Bunun haricinde de BC2’de ben pek bir eksik göremedim. Belki senaryo biraz daha derinleştirilebilirdi, oyun süresi uzatılabilirdi ama bu kadarı da kafi diye düşünüyorum. EA zamanında MW2’ye rakip olacak kalitede bir oyun yapıyoruz derken gerçektende ciddiymiş. Zira BC2 online oyun yerine tek kişilik moda önem veren bir yapıya sahip olsaydı, COD’u tahtından edebilirdi. Böyle kaliteli bir yapımın ardından bakalım EA bizlere nasıl bir MOH oyunu sunacak. Gerçekten merak etmeye başladım. BC2’yide sizlere şiddetle tavsiye ederim. Unutmayın… Herkes oyun oynar!