Pelennor Çayırları Savaşı, Tolkien evreninde Gandalf komutasındaki Gondor'un güçleri ile Angmarlı Cadı Kral komutasındaki Karanlık Lord Sauron'un güçleri arasında Minas Tirith üzerine geçen savaşa verilen isimdir.

Savaş, Yüzük Savaşı'ndaki ana savaşlardan birisidir ve Üçüncü Çağ'ın bitmesine yol açmıştır. Üçüncu Çağın 15 Mart 3019'inde Minas Tirith ile Anduin arasındaki Pelennor Çayırları denilen bölgede geçen savaşın sonucunda batı insanları ezici bir galibiyet elde etmiştir.

Savaş Öncesi

Minas Tirith şehri Osgiliath'in duşüşü ile Mordor'un güçlerine karşı son bariyerini de kaybeder ve bunun sonucu olarak kuşatmaya alınır. Osgiliath'dan geri cekiliş esnasında Gondor'un Vekilharcı Denethor'un oğlu Faramir ağır yaralanır. Denethor'un ümidini yitirmesi ve şehrin savunmasını üstlenmek yerine ölmemiş oğlunun cenazesi ile ilgilenmesi sonucunda çıkan kaos ortamında Gandalf şehrin komutasını ele alir ve savunmayı hazırlar.



Savaş

Savaşın başlangıcında Mordor ve müttefikleri Minas Tirith' i kuşatırlar. Minas Tirith' in vekilharcı Lord Denethor şehri savunmayı reddeder, bu nedenle şehri savunma görevini Gandalf üstlenir. Fakat ortada umutsuz bir tablo vardır, bunun sebebi Mordor kuvvetlerinin hem sayıca çok üstün olması hem de Gondor ordularının moral bakımından çökmüş olmasıdır. Belli bir süre dayanan Gondor şehri düşmeye meğillidir. Angmarlı Cadı Kral, Minas Tirith kapılarından içeri girmek üzeredir. Mordor ordularının sahip olduğu koçbaşı "Grond", Minas Tirith'in kapısını kırar. İçeri doluşan Mordor ordusu önlerine geleni öldüren Trollere de sahiptir. Bu sırada Fellbeast ile şehrin üst avlularından birine giren Cadı Kral, Gandalf'ı öldürmek üzereyken yardıma Rohan ordusu gelir. Cadı Kral, böylece Pelennor Çayırları'na gitmek zorunda kalır. Kral Theoden ve Eomer bu orduya komutanlık etmektedir. Rohan ordusu Mordor güçleriyle tam Pelennor Çayırları üzerinde çarpışmışlardır. Belli bir süre içerisinde Rohan, Mordor ordularını püskürtmüş ve şehrin belli bir kısmını güvenlik altına almıştır. Savaşın bu kısmında Mordor'un atlılar üzerinde etkili silahlarından olan Mûmakil'ler savaş alanına girerler. Savaşın dengesi Mordor lehine bozuluyorken, Anduin'den gelen korsan gemilerinden Aragorn, Gimli ve Legolas'ın Hayalet Ordu ile çıkmaları, savaşın kesin galibinin insanlar olmasını sağlar.



17'inci Rohan Kralı Theoden, Pelennor Çayırları Savaşı'nda kara bir okla vurulan atı Karyele'nin altında kaldı. Angmarlı Cadı Kral tarafından öldürülecekken Saklımiğfer adıyla savaşa giden kız yeğeni Eowyn ve Shirelı Meriadoc Brandybuck, Cadı Kral'ı öldürdü.Böylece Glorfindel'in kehaneti gerçekleşti ve Cadı Kral'ın sonu bir erkek eliyle olmadı.Eowyn, kara nefese maruz kaldığı için ağır yaralandı. Theoden ise Merry ve Eomer'le vedalaştıktan sonra öldü. Kral, Eomer oldu.