Thorin’in Kafilesinde bir cücedir. Fundin’in oğlu Balin’in ise kardeşidir ve 2772’de doğmuştur. Onların Ailesi Durin’in soyundandır. Dwalin mavi bir sakal ve parlak bir çift göze sahipti. O koyu yeşil bir başlığa sahipti ve viyola çalıyordu.

Dwalin

2841 yılında, Thorin Meşekalkan’ın babası Thrain Smaug’dan Yalnız Dağ’ı kurtarmayı denemeye karar verdi. Dwalin ve Balin onunla birlikte gitti. Onlar Yüzük Tayfları tarafından takip ediliyorlardı.2845 yılında Kuyutorman'da bir gece kamp yaparken, Thrain'in yakalandı ve Dol Guldur’a götürüldü. Balin, Dwalin ve diğer cüceler onu aradılar ama bulamadılar.


Yüz yıl sonra 2941 yılında Thorin Yalnız Dağ’a gitmek için yanına Dwalin ile birlikte on iki Cüce aldı. Bilbo Baggins’in evine ilk Dwalin gelmiştir. Bilbo’ya bir de başlık ödünç vermiştir.
Hobbit demiş ki
Çay vaktinden azıcık önce kapı korkunç bir şekilde çalındı ve işte o zaman hatırladı! Aceleyle koşup çaydanlığı ateşe, bir çay bardağıyla tabağını ve fazladan bir iki dilim keki de masaya koyarak kapıya koştu.
Tam “Sizi beklettiğim için özür dilerim!” diyecekti ki kapıdakinin hiç de Gandalf olmadığını gördü. Bu mavi sakalı altın bir kemere sıkıştırılmış ve koyu yeşil başlığının altında gözleri pırıl pırıl parlayan bir cüceydi ve kapı açılır açılmaz davet edilmişçesine içeriye daldı.
Başlıklı pelerinini en yakın askıya asıp, “Dwalin, hizmetinizdeyim!” dedi yerlere kadar eğilerek.







Bilbo Kuyutorman’da cüceleri örümceklerden kurtardıktan sonra Thorin’in olmadığını ilk fark eden Dwalin’dir.
Hobbit demiş ki
O anda Bilbo taşı attı.Taş küt diye örümceğin kafasına çarptı ve örümcek kendinden geçmiş bir şekilde ağaçtan düştü ve bacakları kıvrılmış halde bum diye yere çarptı.
Sonraki taş vınlayarak büyük bir ağın arasından geçti ve tüm bağlarını kopartarak ortasında oturan örümceği küt diye aşağı düşüp öldürdü. Aklına azgın örümcekleri becerebilirse cücelerden uzağa, iyice uzağa sürme, onları aynı anda hem meraklandırma, hem heyecanlandırma, hem de kızdırma fikri geldi. Nerdeyse elli tanesi eskiden durduğu yere gidince, onlara ve arkada duran diğerlerine biraz daha taş attı Ve sonra onları çileden çıkartmak ve hepsini peşine düşürmek ve tabii cücelerinde sesini duymasını sağlamak için ağaçların arasında dans edip şarkı söylemeye başladı.
İşte şarkısı:
Yaşlı tombul örümcek örüyor ağını ağaçta
Yaşlı tombul örümcek göremiyor beni asla
Kafadanbacaklı! Kafadanbacaklı!
Hadi dursana böcek,
Durup beni aramayacak mısın yoksa?

Yaşlı ahmak, boyunsuz gövde işte bak,
Yaşlı ahmak, bulamaz yerimi salak!
Kafadanbacaklı! Kafadanbacaklı!
Bırak kendini, düş aşağı!
Bulamaz asla beni ağacına bile saklansak!


Belki çok güzel değildi, ama göz önünde bulundurmalısınız ki bunu kendi kendine ve çok güç bir anda, hazırlıksız olarak yapmak zorundaydı. Bilbo tüm cüceleri kurtardı.Hepsi çok yorulmuşlardı ve uykuya daldılar.
Ardından Aniden Dwalin bir gözünü açıp çevrelerine bakındı.”Thorin nerede?” diye sordu.
Bu korkunç bir şoktu. Tabii ki yalnızca onüç kişiydiler. Oniki cüce ve bir hobbit. Gerçekten Thorin neredeydi?



.

Dwalin Smaug’un ölümünden sonra Yalnız Dağ’a yerleşmiştir. Balin Moria için 2989’da yola çıkmıştır ancak Dwalin Yalnız Dağ’da kalmıştır. Yüzük Savaşları sırasında da Yalnız Dağ’da yaşıyordu.

Yüzüklerin Efendisi ek A’da Dwalin’in ölüm tarihi 3112 olarak geçer. Ancak bunu haksız çıkaran iki şey var. İlk olarak Üçüncü Çağ 3021 yılında sona erdi.3112 yılı da Dördüncü Çağ’ın 91.yılına denk gelir. İkinci olarak 340 yaşında ölmüş oluyor ki bu en yaşlı ölen Cüce olmasını sağlar. Ancak Dwalin 251 yaşında öldü. Bu da Dördüncü Çağ’ın 2.yılı civarına denk geliyor.