Hoobastank 1994 yılında California Los Angeles’da kuruldu. Vokalist Doug Robb’un liseler arası yapılan bir müzik yarışmasında gitarist Dan Estrin ile tanışmasının ardından, basçı Markku Lappalainen ve davulcu Chris Hesse’in katılımıyla şekillenen Hoobastank, kendilerinin çıkardıkları “They Sure Don’t Make Basketball Shorts Like They Used To” adlı ilk albümde Incubus’le çalışmış olan Jeremy Wasser’ın bazı şarkılara saksafonuyla eşlit etmesiyle itibar kazandı.

2000 yılında Island Records’la anlaşmaya varan Hoobastank, 2001 yılında kendi isimlerini taşıyan ilk albüm “Hoobastank”i çıkardı. Çıkan ilk single “Crawling In The Dark” Modern Rock listesinde 3 numaraya kadar yükselirken, hemen ardından çıkan 2. single “Running Away” ilk single’dan daha başarılı oldu ve Modern Rock listesinde 2 numara oldu.

Hoobastank 2003 yılında P.O.D. ve The Crystal Method’un prodüktörü Howard Benson ile 2. albüm için stüdyoya girdi. Ancak kayıtların başlamasından bir ay sonra gitarist Dan Estrin bisikletiyle ciddi bir kaza geçirmesi kayıtların yarım kalmasına neden oldu. 2003’ün Ekim ve Kasım aylarını konserlerle geçiren grup, nihayet Aralık 2003’de 2. albümleri “The Reason”u çıkardı. Albümden gelen ilk single “Same Direction”, listelerde 9 numara olurken, 2004’ün ilk yarısında yayınlanan “The Reason” single’ı hit oldu ve Modern Rock listesinde 1 numaraya kadar yükseldi.

Grubun 3. stüdyo albümü “Every Man for Himself”, Mayıs 2006’da çıktı. Basçı Markku Lappalainen’in yer almadığı albümden çıkan single'lar "If I Were You", "Inside of You" ve "Born to Lead" parçaları oldu.

Hoobastank, yeni albümün kayıtlarını 2008'in sonlarına doğru tamamladı. Albümün ilk single'ı olan "My Turn"ü Ekim ayında hayranlarına tanıtan grup, albümü 2009'un başında piyasaya sürecek.