Apple’ın üretim yaptırdığı en büyük firmalardan biri olan Foxconn’un fabrikasında yaşanan intihar olayları oldukça yankı uyandırmış ve sayısı 500bini bulan şirket çalışanlarının içinde bulunduğu yaşam koşulları uzun bir süre tartışma konusu olmuştu.
İşte bu olaylara dikkat çekmek için Molleindustria isimli İtalyan bir firma tarafından geliştirilen ‘Phone Story’ App Store’a girdikten yaklaşık 7 saat sonra apar topar çıkartıldı. Oyunun çıkartılmasına neden olan içeriğinde ise; intihara kalkışan fabrika işçilerini kurtarmaya çalışmak, Kongo’daki madenlerde çalıştırılan çocuk işçilere yardım etmek, piyasaya yeni çıkan ‘armut’ logolu akıllı telefon ürünleri almak için mağazalara koşturan müşterileri sıraya sokmak gibi çeşitli görevler bulunuyor.
Apple’ın oyunu AppStore’dan çıkarma gerekçesi ise 4 kural ihlali şeklinde gösterilerek; çocuk istismarının yapılması, sakıncalı veya ilkel içerik barındırması, toplanan bağışın güvenilir bir organizasyona verilmiyor oluşu ve bağış toplama işleminin Safari’deki bir web sayfasından ya da SMS yoluyla gerçekleştirilmemesi olarak ifade edildi.
Bu olayla akıllı telefon endüstrisinde dikkatleri üzerine çeken Molleindustria, mini oyunlarının satışından kazandıkları parayı çalışanlarını istismar eden şirketlere savaş açmış organizasyonlara bağışlayacaklarını açıklamış. Apple tarafından yasaklansa da Android işletim sistemli cep telefonu sahipleri Phone Story’e Android Market’ten ulaşabilirler. Ancak ülkemizde Market’ten alışveriş resmi olarak açılmadığı için oyunun sayfasına erişim yapılamadığını not olarak belirtelim.