iPhone 4’ün şifresini kırmayı başardılar ancak çok tehlikeli bir yolla! Cumartesi 112 Acil Servisi’ni arayanların büyük çoğunluğu aslında ‘kırdırma’

Dünyada 24 Haziran 2010’da satışa çıkan, Türkiye’de ise resmi satışına geçen yılın eylül ayı sonunda başlanan iPhone 4 de sonunda kırıldı. Cumartesi günü bütün telefonlar meşguldu. Şifrenin kırıldığını öğrenenler 112’yi aradı.
Çinli Gevey adlı bir firmanın geliştirdiği donanımsal SIM çözümü aldatmacası, kullanıcıyı SIM kart (hat) gerektirmeyen yolların başında gelen acil arama modu ile iPhone 4 SIM kilidini kırdı. Bu yolla, ABD’de 911, Türkiye’de 112 olan Hızır Acil Servis hattı aranarak kurulan iletişim hattı, kullanıcının bulunduğu ülkedeki GSM şebekesine bağlanılıyor. Telefon her kullanıldığında sanki acil arama yapacakmış gibi gösterilip, SIM kart ile iletişime geçilmesi sağlanıyor. Hatta Çinli firmanın geliştirdiği yöntemin ikna edici olabilmesi için telefon uçak moduna alınarak, kartın elektriği bile kesiliyor.
ERİŞİME HER AN KAPATILABİLİR
Türkiye’de de kullanılan yöntemi acil arama hizmetinin suiistimal edilmesine yönelik bir girişim olduğu için kullanıcıları hukuki bir yaptırımla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Cihaz, IMEI numarasıyla Türkiye’de kayıtlı olduğu için bu yöntem kullanılan hatların erişiminin kapatılması da gündeme gelebilir.
‘HATTI GEREKSİZ YERE MEŞGUL ETMEYİN’
112 hattı, ücretsiz ve SIM kart gerektirmeden aranabildiği için özellikle cep telefonu teknik servislerinin de tamir sonrası yoğun olarak kullanılıyor. Türkiye’de 300 binden fazla, yılda ise 120 milyonu aşkın çağrı alan 112’ye yapılan çağrılar kayıt altına da alındığı için ‘gereksiz’ yere arama yapanların ceza alması da gündeme gelebiliyor. Yılın başında Konya’da meydana gelen bir olayda 112 servisini gereksiz yere arayanlar hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “112 hattında yoğunluk, zaten hep üst düzeyde. Hayati konularda erken müdahale edilebilmesi için vatandaşlarımız 112 hattını gereksiz yere kullanmamalı. Sonuçta bu hat bir gün size de gerekebilir” dedi.
350 LİRA ŞART
Öncelikle yurtdışından getirilen telefonun kaydettirilmesi gerekiyor. Bir pasaporta 2 yılda bir cep telefonu kayıt ettirilebildiği için şu anda birçok forum sitesinde ortalama 150 TL’ye pasaport hakkı satılıyor. Buna yine 200 TL karşılığında gayri resmi yollardan yapılan kırma işlemi, mikro SIM kart bedeli gibi ek maliyetler de eklenince yurtdışından alınan bir iPhone 4’ün ‘kaçak’ kullanabilmek için bile 350 TL’lik bir harcama yapmak şart.
200 LİRA KIRMAYA, 150 LİRA PASAPORTA!
iPhone 4 ABD’de 2 yıllık konratla 16 GB’lik modeli 199 dolara, 32 GB’lik modeli ise 299 dolara satılıyor. Kontratsız modellerde fiyat aynı modeller için 599 ve 699 dolar. Türkiye’de ise operatörler tarafından sunulan iPhone 4’ün kontratsız fiyatı 805 Euro. Vergi, gümrük gibi maliyet kalemleriyle yurtdışı ile açılan fiyat makası, resmi olmayan yollardan Türkiye’de kullanılmak istenen cihazlarda, ‘korsan’ maliyetleri kullancıyı hayal kırıklığına uğratabiliyor.