Mavi balinalar artık şarkı söylemiyor. Her yıl sesleri gittikçe azalıyor ve bilimadamları sebebini henüz bilmiyor.

Erkek mavi balinalar sadece kendi şarkılarını söylemekle kalmıyor; kendilerine bir partner bulmak için aynı zamanda kendilerinden daha büyük ve yaşlı hemcinslerinin seslerini taklit ediyor.

Balina Akustik Başkanı Mark McDonald ve ekibi, balinaların şarkılarını yıllardır gözlemliyor. Ekip, 8 yıl önce mavi balinaların California'da insanların kurduğu ses dedektörlerine yakalanmasının ardından, şarkılarının tonlarını tekrar ayarladıklarını ortaya çıkardı. Üstelik, sesleri her sene bir derece daha düşüyor.

Mavi balinaların şarkılarındaki bu değişikliğin olası sebeplerini ise şöyle sıralıyorlar:

* Gemi trafiğinin sebep olduğu ses kirliliği
* Küresel iklim değişikliği ve su seviyesinin yükselmesi
* Mavi balinaların nüfusunun artması (Avlanmaları yasaklandığından beri mavi balinaların nüfusu arttı.
Bu da, birbirlerini daha kolay bulabilen bu deniz hayvanlarının seslerini çok yüksek tutmalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Nüfusları azken, partner arayışı içindeki içindeki mavi balinaların daha yüksek sesle şarkı söyleyerek, uzaktaki dişilere ulaşması gerekiyordu)

Mavi balinalar, şuan dünyada yaşadığı bilinen en büyük canlılar.

Biolog Hal Whitehead, balinaların şarkılarının kültürel bir arka plandan geldiğini ve bu konuda insanlarla çok benzerlik gösterdiğini vurguluyor:

“Heyecan verici bir ihtimal de, hepsinin bu esnada birbirlerini dinliyor olması. Bu dünya çapında bir fenomen ve gayet ilginç!”