Küçücük bir cam parçası üzerine veri yazdılar; 260 GB'lık CD'leri hayal olmaktan çıkarttılar!









Araştırmacılar, basit bir cep telefonunun ekranından büyük olmayan bir cam parçasına 50GB boyutunda veriyi sığdırmanın bir yolunu buldular.

1000°C sıcaklığa dayanabilen "cam bellek", çarpma ve düşme gibi durumlardan da etkilenmiyor. Southampton Üniversitesi araştırmacılarının cam üzerine veri kaydetmekte kullandığı yöntem ise, ince bir cam tabakasına "nanoyapılar" kazımak üzere güçlü bir lazer kullanmak.

Profesör Peter Kazansky ve Martynas Berensa'nın Reg Hardware'e yaptığı açıklama göre her nanoyapı, yaklaşık bir mikron boyutunda ve 10nm kalınlığında, 100-200-nm aralıklarında "platelet"lerden oluşuyor. Polarize ışık, yapı içerisinden geçtiğinde ışığın çapı ve yönü gibi karakteristikler değişiyor. Veri, ışığın depolama yapısına girdiği hali ile çıktığı hali arasındaki farklara bakılarak okunuyor.

Araştırmacılara göre standart bir CD boyutundaki diske 260GB boyutunda veriyi sığdırmak mümkün oluyor. Belki de en önemlisi, bu verileri silmek ve yeniden yazmak da mümkün.

Takıma göre teknolojinin ticari bir hal alabilmesi için şu an üzerinde en çok çalışılması gereken, ışığın kodunun çözülmesi işlemini daha kolay bir hale getirmek.