Uyuyan dev AMD uykusundan uyandı ve Intel'i köşeye sıkıştırıyor! İşte bunu sağlayan 5 "şey"!







Yıllar içinde AMD ile Intel arasında gerçekleşen savaş, her zaman en iyi işlemcilerin meydana çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Ancak bir zaman önce AMD, köşesine çekildi ve hep Intel'in işlemcilerini duyar olduk.

Görünüşe bakılırsa AMD, bu sessiz süreyi oldukça iyi değerlendirdi. Zira işlemci devinin son ortaya çıkardığı APU'lar (hızlandırılmış işleme birimi), Intel ile olan savaşı tekrar alevlendirecek gibi görünüyor. AMD'nin gelecekteki normal CPU planlarıyla beraber Intel üzerinde yarattığı baskı, düşündüğünüzden fazla olabilir.

Öncelikle APU ve CPU arasındaki farktan bahsedelim. APU'lar, CPU ve GPU'yu hemen hemen herhangi bir CPU boyutundaki bir çipte bir araya getiriyor. APU'da birkaç denetim daha bulunuyor ve dolayısıyla anakart üzerinde "Northbridge" köprüsüne ihtiyaç duyulmuyor.

AMD'nin APU'larının önemli bir yenilik olduğunu ve Radeon çekirdeklerinin de eklenip işlevinin artırılmasıyla Intel'e karşı bir avantaj sağlayacağını söyleyebiliriz. Intel'in APU değil CPU olarak adlandırdığı Sandy Bridge işlemcileri de Intel HD grafik çipine sahip. Ancak Intel'in sunduğu grafik özellikleri, son oyunları oynatabilecek kadar iyi değil.


Bir karşılaştırma ve AMD'nin diğer avantajları










Örnek olarak Intel'in Atom işlemcileriyle AMD'nin C serisi işlemcilerini karşılaştırırsak, tek çekirdekli işlemcilerden AMD'nin işlemcisinin 1080p HD videoyu çalabildiğini, ancak Atom işlemcinin çalamadığını görüyoruz. Bundan da iyisi ise AMD işlemcisinin saat hızının düşük olması ve HyperThreading kullanmamasına rağmen iyi bir performans vermesi. İki çipin güç tüketimleri ise hemen hemen aynı.

Verimlilik: AMD işlemcileri, gücü Intel'in işlemcilerine göre daha verimli tüketiyor. Bu, özelikle yeni APU'larda dikkat çekiyor.

Fiyat: AMD'nin ürünleri, Intel karşısında onu rekabetçi hale getirecek fiyatlara sahip.

Diğer girişimler: AMD, işlemci dışında grafik kartı endüstrisi, anakart çipsetleri ve sistem bellekleriyle de yakından ilgileniyor. Zira AMD, geçtiğimiz günlerde Radeon markalı belleklerini duyurmuştu. Şirkete göre bu bellekler, AMD işlemcileri ile iyi bir şekilde çalışacak.

Geleceği: AMD, uygun fiyatlı CPU ve APU'ları sayesinde satışları iyi seviyede olan bir ürün serisine sahip. 2011'in üçüncü çeyreğinde "FX" markası ile çıkacak olan "Bulldozer" çekirdekleri ise baştan yaratılmış yepyeni bir mimari tasarımı vaadediyor. Watt başına performans oranı artırılan FX işlemcileri, 4, 6 ve 8 çekirdekli olarak sunulacak.