Bu 3 şeyi çok seviyoruz, diğer üçünden ise nefret ediyoruz! İşte internetin en iyi ve en kötüleri...




2000'lerin ortalarında, Digg gibi web siteleri "Web 2.0" terimini, ne olduğunu bile tam olarak açıklamadan popüler hale getirmişlerdi. Web 2.0 denince genellikle CSS yuvarlak kenarları gibi teknikler akla geliyordu. Renkler ve kıvrımlar artık her yerdeydi. Ancak Web 2.0'ın getirdiği daha büyük bir yenilik vardı: Sosyal medya entegrasyonu, topluluk arası etkileşim ve daha zengin bir web deneyimi. Web 2.0 terimi bugün eskimiş olsa da hedefleri hala canlı durumda. Sosyal uygulamalar, web uygulamaları ve teknolojiler, bugün hiç olmadığı kadar önemli.

Son senelerde kaydedilen inanılmaz gelişmelere rağmen web tasarımı, hala bazı geliştirmelere muhtaç durumda. WebGL ve 3D CSS gibi inanılmaz önzelliklerin gerçeğe dönüşeceği hiç düşünülmüyordu. Ancak JavaScript açılır pencereleri ve sinir bozucu kopyala-yapıştır özelliği pek de hoş değildi. İşte web'de en sevdiğimiz ve en nefret ettiğimiz üç şey

Web'de en sevdiklerimiz

Tumblr: 2007'de kurulan Tumblr, Twitter'ın dev bir sosyal ağ sitesi haline gelmeyi başladığı zamanlarda ortaya çıkmıştı. Twitter stili bir mikroblog hizmeti olarak hayatına başlayan Tumblr, zamanla geleneksel bir blog olmaya doğru yöneldi. Blog'lama deneyimini yenileyen Tumblr, kişisel web sitesi tasarımına da katkıda bulundu.

Tumblr, Adobe AIR, WebGL ve 3D CSS






Tumblr'ın en önemli özelliği, belki de gerçek domain isimlerini Tumblr blog'larına yönlendirmeye izin vermesi. Bunun yanında Tumblr, özel HTML kodlamayı ve CSS dosyalarını düzenlemeyi de destekliyor. Bu sayede bir mikroblog olarak hayatına başlayan platform, kişisel web sitesi oluşturmaya yarayan ücretsiz bir araç halini aldı.

Adobe AIR:
AIR, HTML, JavaScript ve Flash gibi web üzerine kurulu zengin medya uygulamalarını platformlar arasında çalıştırabiliyor. Bu sayede geliştiriciler, AIR runtime için uygulama geliştirebiliyor ve Mac, iOS ve Android için yayınlayabiliyor.

WebGL ve 3D CSS: WebGL, web tarayıcısı içerisinde 3D grafikler oluşturmaya izin verirken 2010 ve 2011 yıllarında Mozilla, Google ve Microsoft, tarayıcılarına GPU hızlandırma desteği eklemek için çalıştılar. Bu ise önemli derecede artan işleme hızları ve yoğun olarak grafiğe dayanan web uygulamalarının ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. 3D CSS işleme de sayfa öğelerini 3 boyutlu bir alanda CSS ile konumlandırmaya izin vererek benzer geliştirmeler sağladı.

Web'in en sevmediğimiz 3 özelliği







Web'in en kötü özellikleri

Kopyala ve yapıştır sorunu:
İnternette yayınlanan haberler ver diğer yayınlar, büyük bir hızda çalınıyor ve farklı web sitelerinde tekrar yayınlanıyor. Ancak buna karşı alınan önlem de oldukca can sıkıcı. Buna göre bazı web sitelerinde 40 karakterden uzun bir metni kopyaladığınızda, metnin altına "Daha fazlasını burada okuyun: www.abçd.efg" gibi bir metin ekleniyor.

Başıboş rollover'lar: Bazı sitelerdeki reklamlar kendi kendine belirip, sitenin kullanımına engel olabiliyorlar.

Sosyal medya düğmesi: Bugünlerde birçok hizmet, Twitter'a "Bu videoyu YouTube'da favorilere ekledim" gibi herkesin ilgisini çekmeyecek mesajlar yayınlıyorlar. Bu mesajların sadece sizinle irtibat içinde olan arkadaşlarınız tarafından görülebilmesi kabul edilebilirdi, ancak malesef genellikle tüm Twitter beslemesine yayınlanıyorlar.