Tarayıcı testi Peacekeeper yenilendi.

En önemli tarayıcı testi yenilendi! İşte yeni testten ilk sonuçlar; en iyi ve en kötü tarayıcılar...


Benchmark yazılımları konusunda uzman olan Futuremark, web tarayıcıları test etmek için tasarlanmış olduğu Peacekeeper servisini güncelledi. Yeni güncelleme ile birlikte servis sadece PC tarayıcılarını değil, mobil tarayıcıları da test edebiliyor. Üstelik yeni güncelleme ile tarayıcıların HTML5 desteği de çok daha fazla önem kazanmış. Bu bağlamda Peacekeeper, desteklenen standartların çokluğuna göre toplam puanı artırabiliyor.

SunSpider gibi testlerin aksine Peacekeeper çok uzun süren bir test: yaklaşık beş dakika boyunca tarayıcının farklı işlevleri enine boyuna test ediliyor. Tarayıcılar bu bağlamda sadece sayfaları hızlı yüklemek zorunda kalmıyor, aynı zamanda farklı video biçimlerini de akıcı bir biçimde oynatmaya zorlanıyor. Bu bağlamda testte JavaScript ve WebGL büyük bir rol oynuyor.

Peki ama yenilenmiş testte güncel tarayıcılar neler yapabiliyor; hangi tarayıcı diğerlerinin önüne geçiyor?

Yeni testin ilk kazananı hangi tarayıcı?

Testte 3.080 puan alan Chrome liderlik koltuğuna oturuyor. Hemen ardından gelen Opera 11.52 ise 2.744 puanda kalıyor. Chrome'u birincilik kürsüsüne çıkaran en önemli etken ise desteklediği HTML standartları oluyor. Üçüncü sırada Firefox'un gecelik sürümlerinden biri var ve 1.880 puan alıyor.

Dördüncü sıradaki Safari ise 1.821 puanda kalıyor. Firefox'un kararlı sürümü ise test esnasında çöküyor. Yine de toplamda 1.615 puan aldığını hesaplayabiliyoruz ki bu onu beşinci sıraya koyuyor. Internet Explorer ise sonunculuk koltuğundan ayrılmamakta ısrarlı: ancak 1.594 puan elde ediyor.