Köln merkezli “youCom" adlı şirketin yaptığı araştırmaya göre her dört çalışandan biri iş yerinde Facebook'u kişisel amaçları için kullanıyor. Araştırmaya göre bu, çalışma saatlerinde ciddi oranda kayba yol açıyor.
Facebook, son dönemlerin en popüler sosyal paylaşım ağlarından biri. Ancak yapılan araştırmalar, Facebook'un iş veriminde düşüşe yol açtığını ortaya koyuyor. Firmalar için yeni fikirler üreten “youCom” adlı şirket tarafından yapılan araştırmaya göre, çalışanların iş yerinde Facebook kullanması nedeniyle Almanya'da yılda 26,8 milyar euro değerinde iş saati heba oluyor. Şirket, bu araştırmayı yaparken Almanya'da çalışan insanların sayısını ve ortalama ücretleri esas almış.

Facebook'ta ne kadar zaman geçirildiği konusunda ise farklı tahminler var. Çalışanların yüzde onundan fazlasının haftada beş saatten fazla zamanı Facebook'ta geçirdiği, üçte birinin ise haftada iki saat Facebook'ta olduğu belirtiliyor.

Teknoloji çağında engellemek imkânsız


Araştırmanın sonuçları, daha çok gençlerin Facebook'ta zaman geçirdiği tezini de çürütüyor. Zira araştırmaya göre, 16-24 yaş arası gençler iş saatleri içinde haftada ortalama 135 dakika Facebook kullanırken, 25-34 yaş arası grupta bu süre 205 dakika dolayında.

“youCom” şirketinin genel müdürü Manuel Mattern, Facebook'ta vakit geçirmenin birlikte kahve içmek gibi iş arkadaşları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine hizmet etmediğini belirtirken, bazı şirketler tarafından uygulanan sosyal paylaşım ağı yasaklarının da bu teknoloji çağında etkili olmayacağını, zira akıllı telefonlarla her dakika internete bağlanmanın artık mümkün olduğunu söylüyor.