Mars keşif aracı Curiosity, önümüzdeki iki hafta içinde ilk sondaj çalışmasını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Matkabıyla deleceği kayayı seçen Curiosity, yapılacak analizlerle Kızıl Gezegen’in kum örtüsünün altında yaşam izi olup olmadığını araştıracak ve su izi bulmaya çalışacak.

Mars’a iniş yaptığı Ağustos 2012’den bu yana Kızıl Gezegen’de sayısız deney ve gözlem yapan nükleer araştırma laboratuvarı Curiosity, bu kez sondaj hazırlığında.

Mars’ın irili ufaklı kayalarla dolu olan ‘Sarıbıçak Körfezi’nde yer alan Curiosity, burada yapacağı sondaj çalışmasıyla antik bir su yatağı izine rastlamaya çalışacak. Keşif aracının iniş yaptığı Gale Krateri’nde yer alan Sarıbıçak Körfezi, NASA’lı bilim insanları tarafından kayalık yapısı sayesinde ‘şeker dükkanı’ olarak tanımlanıyor.

Basına yeni görev hakkında açıklamada bulunan California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Richard Cook, “Bilim insanlarını bir şeker dükkanına davet ettik” dedi.

Curiosity bilim ekibinin şefi olan, California Teknoloji Enstititüsü’nden (Caltech) John Grotzinger ise ‘havzadaki kayalık tabakaları inceleyerek kumtaşı yüzeyin altındaki kayadan oluşmuş yapıları ortaya çıkardıklarını’ belirtti. Kimyasal analizler, yüzeyin altındaki ‘kayalık kolların’, bir zamanlar kayalara sızan sudan geriye kalmış kalsiyum ve sülfür ortaya koyduğunu belirtti.

ANTİK SUYUN KİMYASI
ABD’nin Tucson kentinde bulunan Gezegen Bilimleri Enstitiüsü’nden Aileen Yingst, dahil olduğu görev hakkında, “Mars’ın bu bölgesi geçmişte tespit edilen kayalık yapıları ortaya çıkaracak jeolojik hareketliliğe sahipti” dedi.

NASA, Sarıbıçak Körfezi’nde yapılacak analizlerle, bir zamanlar bölgede var olduğu düşünülen sıvının kimyasını ortaya çıkarmayı ve burada var olmuş muhtemel yaşam şartlarını tespit etmeyi umuyor. Ayrıca, yaşamış olabilecek organizmalara ait karbon bileşiklerin izine rastlanabileceği ümit ediliyor.

Grotzinger,”Burası sondaj yapmak için son derece ideal bir yer... Daha sonra kil tabakasıyla oluşan bir tepenin yakınlarında sondaj yapara orada da su izi aramayı istiyoruz” dedi.