Türk bir firma, bugüne kadar yüzde 40 geri dönüşüm sağlanabilen asfaltta, bu oranı yüzde 100'e çıkarabilen sistem geliştirdi.

Simge Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Nezir Gencer, düzenlediği basın toplantısında, grup şirketlerinden E-MAK bünyesinde 18 yıldır Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

İlk olarak asfalt üretiminde yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayan ''Simge Challenger''ı, Kopenhag'da 2008 yılında düzenlenen ''Euroasphalt-Eurobitume Kongresi''nde tüm dünyaya sunduklarını ve bu yeni teknolojinin, Avrupa'da tahminlerin ötesinde yankı bulduğunu anlatan Gencer, bu yıl da geliştirdikleri yeni teknolojilerle, Almanya'nın Münih kentinde gerçekleştirilecek, alanında dünyanın en büyük fuarı ''Bauma 2010''a katılacaklarını ifade etti.

Gencer, geliştirdikleri ''RAtech 3 Angle'' adını verdikleri geri dönüşüm tesisisin, dünyada benzerinin bulunmadığını savunarak, şöyle konuştu:

''Asfaltı, yeniden asfalt olarak kullanmak dışında değerlendirme şansınız yok. Bugüne kadarki sistemler, asfaltı ancak yüzde 40 oranında geri dönüştürebiliyordu. RAtech 3 Angle ise laboratuvar desteğiyle homojen şekilde oluşturulan asfaltı, yüzde 100 oranında geri dönüştürebiliyor. Eğer bu koşullar yoksa, içeriği belli değil ve homojenize şekilde oluşturulmadıysa da en az yüzde 50 oranında dönüştürebiliyor. Tüm dünya, geri dönüşüme önem veriyor. Geliştirdiğimiz bu sistemin, büyük ilgi görmesini bekliyoruz.''

Türkiye yollarındaki asfaltın büyük bölümünün, gereken nitelikleri taşımamasından dolayı yüzde 100 geri dönüşümünün mümkün olmadığına dikkati çeken Gencer, ''RAtech 3 Angle'' ile birlikte kent içinde kullanılan 14 çeşit asfaltı ''CE'' standardında üretebilen çevre dostu ''Green Type''ı geliştirdiklerini dile getirdi.

40 TIR DOLU MALZEMEYLE ALMANYA'DA FABRİKA

Gencer, Bauma 2010'da, ''Simge Challenger'', ''RAtech 3 Angle'' ve ''Green Type''tan oluşan ''Tam Entegre Geri Dönüşümlü Asfalt Fabrikası''nı kuracaklarını belirterek, ''Dünyanın en entegre tesisini Bursa'dan 40 TIR'la göndereceğimiz malzemeyle Almanya'daki fuar alanına kuracağız. Bu şekliyle tam entegre fabrikayı, yaklaşık 5 milyon avroya satmayı planlıyoruz'' dedi.

Dünyada kalite açısından ilk 3'te yer aldıklarını ifade eden Gencer, ürünlerinin, Avrupa Birliği ülkeleri dışında ABD, Çin, Japonya ve Rusya'dan da ilgi gördüğünü bildirdi.