Cilt hücreleri ile kalp hastalıkları tedavi edilebilecek.

Bilimadamı, sıradan cilt hücrelerinin erken dönem kalp hücrelerine dönüştürülebileceğini iddia ediyor.

Houston Üniversitesi'nden biomedikal bilimadamı Robert Schwartz tarafından insana ait cilt hücrelerinin yeniden programlanması için geliştirilen yeni tekniğin, bir gün Alzheimer, şeker hastalığı, kas erimesi ve diğer birçok hastalığın tedavisine önderlik edebileceği belirtiliyor.

Schwartz sıradan cilt hücrelerini kalp hücrelerine dönüştüren bir yöntem tasarladı. Geliştirilen hücreler embriyonik kök hücrelere benziyor ve kalp hastasının kendi cildinden alınan hücreler, eninde sonunda erken dönem kalp hücresine dönüşüyor. Bunlar sonra önceki kalp krizlerinden dolayı meydana gelen hasarı tersine çevirmek için geliştirilen kalp hücrelerinin içine aşılanabiliyor ve burada çoğaltılabiliyor. Bu yeni hücrelerin kalbin kan pompalama yeteneğini zayıflatan, ritm bozukluğuna yol açan hasarlı kardiyak dokuların yerini alabileceği kaydedildi.

Yeniden programlanan bu hücreleri kullanarak gerçek kalp hastaları üzerinde yapılan ilk klinik deneylerin bir ya da iki yıl içinde başlayacağı belirtildi. Schwartz'ın yöntemi daha az aşama gerektiriyor ve daha fazla kök hücre sağlıyor. Bilimadamları, ileride sadece cilt hücreleri değil, diğer tüm insan hücresi çeşitleri üzerinde çalışacaklar.