1 ya da 2 haftaya gelecek olan bu yepyeni sürüm, Mozilla'dan değil! İşte yeni bir internet tarayıcı.

Firefox'un içerisine 3D grafik görüntüleme özellikleri yerleştiren bir grup araştırmacı, bu özel sürümü yayınlamayı planlıyor.

Bu sayede Firefox'a bir eklenti kurmak gerekmiyor. Hem online 3D oyunlar direkt tarayıcı içerisinden oynanabiliyor, hem de gelişmiş web uygulamaları çalıştırılabiliyor.

Cebit'te ortaya çıkan bu yeni çalışma elbette bu alanda yapılan tek çalışma değil. Ancak Saarland Üniversitesi'nden Profesör Philipp Slusallek, bu en son yöntemin tarayıcı içinde 3D'yi geniş kitlelere yayabileceğini aktarıyor.

3D görüntülerin iki boyutlu ekranlarda gösterilebilmesi için günümüzün daha hızlı işlemcilerinden yararlanan bir yazılım geliştiren araştırmacılar buna RT Fact adını verdi ve Webkit'e entegre etti.

Adı ne olacak?

XML3D , HTML programlama dilinin bir parçası ve HTML sayesinde bütün web programcıları bilgilerini 3D uygulamalar için kullanabilecek.

Bu teknolojiyi örnek bir Wikipedia maddesinde gösteren araştırmacılar, Venedik'te bir sarayın balkonundan, aşağıdaki manzarayı birinci kişi bakış açısından 3D olarak gösterdiler. İşte internetin yeni yüzünün bu derece etkileşimi, doğal olarak sunması için çalışıyorlar.

Gerçek zamanlı Ray Tracing teknolojisi Firefox'a entegre eden araştırmacılar, şimdi Mozilla ile bu tarayıcıya Firefox diyip diyemeyeceklerini tartışıyorlar. Modifiye Firefox 1 ya da 2 hafta sonra indirmeye açılacak.