Bill Gates ve Toshiba neyin peşinde?

MS'in emekli patronu ve Japon teknoloji devi Toshiba'dan çok konuşulacak bir proje.

Bill Gates ve Toshiba'nın ilginç iş birliği ilk akla gelen yazılım veya elektronik konusunda değil. İş birliği yeni nesil nükeer reaktörlerin yapılmasını kapsıyor. Bill Gates'in sahibi olduğu TerraPower ile Toshiba'nın birlikte yürüttükleri proje, tükenmiş uranyumları yeniden kullanarak 100 bin KW ile 1 milyon KW arasında elektrik üretilmeyi hedefliyor.

Günümüzdeki pek çok nükleer reaktör ile yarışabilecek olan bu oranda elektriği elde etmek içinse, Japonya'da geliştirilen ve kısaca 4S olarak anılan bir yöntem uygulanacak. Super-Safe, Small ve Simple kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşturulan 4S; süper güvenli, ufak ve basit nükleer reaktörler imal edilmesini temel alıyor. Gates ve Toshiba'nın modeli ise 4S'yi temel alan Travelling-Wave Reaktörü olarak adlandırılıyor.

Sınırlı kaynaklarla çok uzun süre çalışabilmesi hedeflenen bu yeni nesil reaktörlerle ilgili ilk adım 10 bin KW'lık bir reaktör inşası ile başlayacak. Eğer ABD'den beklenen izin gelirse ilk reaktörün yapımı 2014 yılında gerçekleştirilecek. Toshiba'nın bu reaktörleri imal etmesini üstleneceğini, bu esnada da Bill Gates'in konunun maddi yükünü üstleneceği tahmin ediliyor.