iPad daha çıkmadan Apple'dan yeni ürün dedikosu.

Herkes iPad'i konuşurken Apple başka işler peşinde: iAd nedir, nerden çıktı, Google'la ne ilgisi var.

MediaPost'un haberine göre; iPad'lerin raflardaki yerini almasından sonra Apple'ın yeni bombası iAd olacak. Bu yeni mobil reklam platformunun sahneye ilk çıkış tarihi ise 7 Nisan.

Tabii ki Apple'ı biraz takip ediyorsanız bu habere pek de şaşırmamışsınızdır. Apple, AdMob'u Google'a kaptırdıktan sonra 275 milyon dolara mobil reklam şirketi Quattro'yu satın almıştı.

Hatırlarsanız Apple, uygulama geliştiricilere yardım olsun diye yayınladıkları birkaç ipucunun içinde de "kişilerin bulunduğu yerlere göre mobil reklamcılardan reklam almasını sağlayabilen" uygulamalar konusunda biraz cesaret kırmıştı. Çünkü bunu bizzat kendileri yapmak istiyorlar.

"Devrim niteliğinde", "yeni büyük icadımız"...

MediaPost'un kaynaklarına göre Steve Jobs, mobil reklam servisi iAd'i "yeni büyük icadımız" ve "devrim niteliğinde" kelimeleriyle tanımlıyor.

Aslında iPad'lerin çıkmasından birkaç gün sonra iAd'i ortaya çıkartacak olmaları biraz garip. Çünkü Apple daha yeni piyasaya çıkmış bir ürününü bu kadar çabuk gölgede bırakmak istemeyebilir. Konu her ne kadar bir ürün değil, bir servis de olsa...

Ne olursa olsun, Apple dijital müziği nasıl kontrolüne aldıysa mobil reklamcılığı da kontrolüne almak istiyor. Google, reklam piyasasından iyi para kazanmıştı ve şu an kullandıkları AdMob'un yeri de hiç fena değil. Bakalım Apple, Google'ın payından bir şeyler koparabilecek mi? Görünen o ki mobil reklam platformu, Apple ve Google'ın gerçek savaş alanı olacak.