Yünlü mamut olarak adlandırılan mamut türünün, ani bir olayın meydana gelmesi sonucu yok olmuş olabileceği bildirildi.

Proceedings of the Royal Society B adlı dergide bugün yayımlanan araştırma, 4 bin yıl önce Asya, Avrupa ve Kuzey Buz Denizinde bir adada yaşamış yünlü mamutların iklim değişikliği sonucu değil, muhtemelen hastalıktan veya fırtına sonucu yok olmuş olabileceğini belirtiyor.

Araştırma, kalıntıların yaşını belirlemek için kullanılan karbon 14 sayesinde, Sibirya'nın kuzeyine yakın Rusya'ya ait Wrangel adasında MÖ 1700 yılında birkaç mamutun yaşadığını gösterdiğini ifade ediyor. 4 bin yıl önce Wrangel'de bir mamut kolonisinin yaşadığı biliniyor.

Araştırma, İsveç'teki Stockholm üniversitesi olarak bilinen Anders Angerbjorn üniversitesinden bir ekibinin, Wrangel'de bulunan mamut kalıntılarında yaptığı DNA testlerinin, yünlü mamutların genetik çeşitliliği azalmadığı hatta artığını ortaya koyduğunu, böylece ekibin yünlü mamutların yavaş bir çevre değişimi sonucu değil, büyük bir fırtına, yeni bir virüs veya yeni bir bakterinin ortaya çıkmasıyla yok olmuş olabileceği sonucuna vardığını belirtiyor.

Araştırmacılar ayrıca, Wrangel adasına mamutların yok olmasından yüzlerce yıl sonra gelen insanoğlunun da mamutların yok olmasına sebep olmuş olmasının imkansız oluduğunu açıklıyor.

750 bin yıl önce yaşamış step mamudundan yünlü mamut gelişmiştir.