Almanya-ABD ortak yapımı SOFIA adlı teleskobun bir Boeing 747'ye yerleştirileceği bildirildi.

Amerikan uzay ajansı NASA ve Alman uzay ajansı DLR tarafından ortaklaşa geliştiren ve uzayı gözlemleyecek olan dev teleskop, bir çöle veya bir dağın tepesine değil, bir Boeing 747'ye yerleştirilecek.

Kızılötesi Gök Bilimi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA), ilk uçuşlara birkaç hafta kala, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles kentinin 60 kilometre kuzeyindeki Mojave çölünde bulunan NASA'nın Palmdale üssündeki bir hangarda bekletiliyor.

SOFIA, yükleneceği Boeing 747'de, evreni stratosferden geçerken gözleyecek.

Uranüs gezegenin halkalarını keşfeden Kuiper Airborne Observatory (KAO) adlı teleskobun görevlerini devam ettirecek olan SOFIA'nın merceği, KAO'nun 91 santimetrelik merceğinin aksine 2.5 metre genişliğinde.

Araştırmacılara göre, SOFIA'nın geniş merceği evrende süregelen bazı önemli olayları bilimsel olarak anlamaya katkıda bulunacak.

AFP'ye konuşan SOFIA gözlem programının bilimsel operasyonlarını yöneten Erick Young, "Kızılötesi ışığı kullanan SOFIA sayesinde, yıldızların oluşumları sırasında geçirdikleri ilk evreleri tam olarak anlayabileceğiz" dedi.

Programı yöneten Bob Meyer de daha ileri giderek, SOFIA sayesinde, evrende hayatın nasıl ortaya çıktığını anlayabileceklerini belirtti.

Dünya'da hayatın oluşumunu sağlayan temel unsurların kuyruklu yıldızlar tarafından bırakıldığını söyleyen Meyer, "SOFIA'nın dışındaki teleskoplar, kuyruklu yıldızları, güneşin çok yakınından geçtikleri için gözlemleyemiyorlar ama SOFIA gözlemleyebilir" diye konuştu .

Araştırmacılara göre, uçağa yerleştirilecek SOFIA, gezgin bir gözlemevi haline gelecek ve dolayısıyla tutulmalar gibi, dünyanın her yerinden görünmeyen herhangi bir olayı da gözlemleyebilecek.