İnternetin yaygın kullanımı ile dolandırıcılık vakaları da giderek artıyor.Bu rakamlar internet dolandırıcılığın boyutlarını gözler önüne seriyor. İnternet dolandırıcılarının metotları gittikçe karışık hale geliyor, tüketicilerin ve işletmelerin bu suçluların yeni taktiklerine karşı tedbirli davranmaları gerekiyor.

AVG’nin araştırmaları, tüketicileri yalnızca yılbaşında sahte web siteleri ve diğer internet dolandırıcılıkları nedeniyle 185 milyon paund kaybettiğini gösteriyor.
Günümüzde dolandırıcılığın sadece İngiltere ekonomisine yıllık maliyeti 30 milyon paund. Bu İngiltere’de kişi başı 621 paund’a denk geliyor. İngiltere’de dolandırıcılık ile mücadele eden hükümet ajansı Ulusal Dolandırıcılık kimliği, yayınlandığı şaşırtıcı araştırma ile problemin ölçeğinin altını çizdi. Toplam 3.8 milyar paund civarında dolandırıcılık kaybı olduğu bildirildi. İnternet bankacılığı yaklaşık 800 milyon avroluk kayıp ile en yüksek kayıp sıralamasında başta yer alıyor.
İşte internet dolandırıcılığının kurbanı olmamak için uymanız gereken 5 altın kural;

1. Bağlanmadan önce:
Bir URL tarama aracı edinin, böylece zararlı linklere tıklayarak virüslü web sayfaları ile enfekte olmazsınız. Artık bir sayfanın kötü olup olmadığını onu yüklemeden önce bulmanız gerekiyor. AVG Linkscanner bu işlemi yapıyor, üstelik ücretsiz ve diğer tüm güvenlik sistemleri ile çalışabiliyor.

2. ‘‘S’’ye bakın:
Web sitelerinin satın alma ve çıkış süreçlerinde sitenin URL’sinde ‘https’’ olduğundan emin olun. ‘‘S’’ güvenlik sağlar. Bir web sitesinin güvenli bölümünde olduğunuzda, tarayıcınızda ya da adres çubuğunda ve sağ alt köşede asma kilit ikonu görürsünüz.

3. Güvenlik yazılımınız güncel olsun:
Güvenlik yazılımı sağlayıcınızdan son virüs koruma yazılımı güncellemelerini yaptığınıza emin olun. Bu son derece önemli çünkü dolandırıcılar sık hareket ediyor. Fakat biz güvenlik yazılım şirketleri olarak onlardan bir adım önde olmak için çalışıyoruz. Eğer güncellemelerinizi yapıyorsanız, siz de onlardan bir adım önde olabilirsiniz.

4. Özel bilgilerinizi gizli tutun:
Sadece online alışveriş yapmak için özel bir e-postahesabı oluşturabilirsiniz. Alışveriş için sahip olduğunuz diğer hesaplardan farklı bir şifre kullanın. Online alışveriş e-posta hesabınız hiçbir şekilde sizin günlük, kişisel e-posta hesabınıza bağlı olmamalıdır. Ayrıca online alışverişlerinizin onay ve e-posta onay sayfaları gibi kayıtlarını basın ve muhafaza edin.

5. Şifrelerinizi karıştırın:
Her alışveriş hesabı, banka hesabı, kredi kartı hesabı ve e-posta hesabı için benzersiz bir şifreniz olmalı. Bunları yazın ve bilgileri güvenli bir yerde tutun. Her hesap için benzersiz parola hırsızların, kişisel bilgilerinizi çalmalarını zorlaştırır.