Aynı TV'de split-screen oynamak keyifli olabilir ancak ekranın ikiye bölünmesi doğal olarak seyir zevkimizi mahvediyor. Peki size aynı ekranda 2 kişinin farklı görüntüler görerek ekran bölünme derdi olmadan co-op veya vs. mod oyun oynayabildiği bir teknolojinin yakında çıkabileceğini söylesem ne düşünürsünüz?

Evet, söz konusu haberimiz 3D'nin öncüsü Sony'nin yeni aldığı patentten kaynaklanıyor. Patentdeki açıklamaya göre, 2 kişi ekran ikiye bölünmeden aynı oyunu ekranda farklı görüntüler görerek oynayabilecek. Peki bu nasıl gerçekleşecek? Hemen detaylara inmek istiyorum.

Bildiğiniz üzere 3D efekti, sağ ve sol göz için 3D TV'den çıkan 2 görüntünün gözlük takan kişiye yansıtılmasıyla sağlanıyor. 3D gözlüğü taktığımız vakit bu 2 ayrı görüntü birleşerek derinlik hissi sağlanabiliyor. Sony'nin yeni aldığı patent olan Stereo 3D'de ise bu 2 ayrı görüntü ayrıştırılarak 2 farklı gözlüğe aktarılabilecek. Böylelikle 2 Stereo 3D gözlük takan 2 arkadaş ekranda farklı görüntüler görebilecekler. Bir gözlük sağ göze özel olan görüntüyü, diğeri sol göze olan görüntüyü verecek. Biraz karışık gelebilir, ancak işlem çok basit.

Bir de şöyle örnek vererek durumu özetleyeyim. Örneğin 2 kişi aynı ekranda co-op Red Dead Redemption oynayacaksınız, Stereo 3D gözlük takarak sanki önünüzde 2 farklı TV varmış gibi her oyuncu kendi karakterini görecek. Çünkü 3D TV o anda Sağ göz için olan görüntüyü size, sol göz için olanı ise arkadaşınıza yansıtıyor. Müthiş değil mi?

Sony açıklama yapmasa da bu teknolojiyi kullananların 3D efekti hissedebileceklerini sanmıyorum. Çünkü verilen bilgilerden yola çıkarsak, 2 ayrı görüntü yerine her oyuncu tek bir görüntüye sahip olacaklar, bu da derinlik hissi yaratmayacak.

Bunun yanında oturan arkadaşınızla co-op veya vs mod oynama yolunda bir çığır açabileceğini düşünüyorum. Eğer gerçekleşebilirse gerçekten harika olur. Bu arada şemaya baktıysanız kulak tıkaçları da görebiliyoruz. Bunun henüz ne işe yarayacağı bilinmiyor. Sony'nin gene vardır bir bildiği...

[Kulak tıkaçları kulaklık olabilir, ses karışıklığının engellenmesi açısından her oyuncu kendi oyunundaki sesleri böylece duyabilir. Tabii son sözü yine Sony söyleyecek.]