İran'ın geçtiğimiz günlerde üzerindeki kanatlarla istediği zaman havalanabilen bir deniz motorunu tanıtmasının ardından ABD de kendi melez aracını açıkladı.

ABD Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projesi Kurumu (DARPA), Salı günü, yürütülen Transformer X projesinde yer alan özel yatırımcıların havalanabilen ve yüzlerce kilometre uçabilen Humvee tasarladıklarını resmen açıkladı.

Savunma şirketleri Lockheed Martin (LM) ve AAI, sistemin hayata geçirebilmesi için yapacakları çalışmalar için üçer milyar dolar alacak. Ayrıca Carnegie Mellon Üniversitesi'ne, jet motoru üreticisi Pratt and Whitney Rocketdyne şirketine 1 milyar dolar; Aurora Flight Services ve Meltis Design şirketlerine ise 750 bin dolar kaynak aktarılacak.

Hürriyet gazetesinin Forbes dergisinden derlediği habere göre Transformer X (TX), yol ile ulaşımın çok zor olduğu bölgelere asker ve malzeme ulaştırmak için kullanılacak. Uçan Humvee’ler havada 400 kilometre yol alabilecek ve 450 kilo yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

DARPA’nın TX hakkında verdiği bilgilere göre, bu teknolojinin başarılı olmasını sağlayan temel özellikler, Humvee’nin pilot yardımı olmaksızın rota, yön bulma ve kontrol sistemine sahip olması olacak. Uçan Humveeler dikine inişve kalkış yapabilecek, görev değişiklikleri veya tehditlere karşılık uçuş güzerghahını güncelleyebilecek.


İLERİ UÇ PROJELERİN KURUMU

Uçan Humvee projesinin sahibi DARPA, Mojave Çölü’nde 2006 ve 2007’de düzenlenen ve sürücüsüz araçların katıldığı Grand Challenge yarışlarını ve 2008’de trafik akışı esnasında yapılan şehir yarışı Urban Challenge yarışını düzenledi.

Öte yandan, ABD’deki “araçtan uçağa dönüşüm” yeteneği içeren sürücüsüz araç projelerinin başını çeken TX, tüketici piyasasına sunulmaya hazırlanıyor.

Projenin mimarlarından AAI şirketinin taşeron firmaları, Terrafugia projesi kapsamında 2011 yılında uçan otomobilleri satışa sunmaya hazırlanıyor. Ancak 200 bin dolar ödeyerek uçağa dönüşebilen otomobil alan birisi, TX’in aksine aracını kendi kullanmak zorunda kalacak.