46 yıl boyunca Türk futbolunun en önemli anlarına ev sahipliği yapan Ali Sami Yen Stadı, tarihe karışmaya hazırlanıyor. Ama o unutulmaz maçlar, zaferler, yenilgiler hep akıllarda kalacak.

Papazın Çayırı, Şeref Stadı derken, 1905'te kurulan Galatasaray'ın da kendisine ait bir stadı olması gerekiyordu. Bunun için kuruluştan sonra 51 yıl beklediler. Yeni stat için seçilen yer Mecidiköy'deydi. Verilecek isim ise kurucu Ali Sami Yen'den başkasına şeref olmamalıydı.
Kurdale 20 Aralık 1964'te kesildi. İlk randevuda gol sesi çıkmamıştı. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki maçın ardından skorboardda 0-0'lık eşitlik vardı. Ancak bu sessizlik, 46 yıl boyunca yaşanacak sayısız zaferin habercisiydi.
‘Taçsız kral’ Metin Oktay, futbola veda ettiği Ali Sami Yen Stadı, 1989'daki Şampiyon Kulüpler Kupası’ndaki yarı finalle Avrupa sarı-kırmızı renklerdeki bir Türk takımını tanıyordu. Sabır taşıydı aynı zamanda Ali Sami Yen Stadı. Galatasaray müzesindeki kupaların atölyesi olan Ali Sami Yen, 46 yıllık hayatında 14 sene şampiyonluk beklediği bile olmuştu.
Hagi, Türkiye'deki son golünü Ali Sami Yen'de Trabzonspor'a atmıştı. UEFA Kupası'nda zafere giden yolun kırmızı halısıydı Ali Sami Yen çimleri. Bologna, Dortmund, Mallorca, Leeds United, basamaklarının ardından zirve Parken'deydi. Türk futbol tarihinde ilk kez bir takım Fatih Terim önderliğinde UEFA Kupası'nı Arsenal'in elinden alıyordu.
Real Madrid, Milan, Barcelona, Manchester United, Juventus, Liverpool, Lazio, Leeds United, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, Olympiakos, Bordeaux, Monaco, Athletic Bilbao, Deportivo De La Coruña ve PSV Eindhoven gibi Avrupa devleri, cehennemin Türkçe karşılığını Ali Sami Yen Stadı'nda görüyordu.
2003-2004 sezonunda ise Ali Sami Yen ışıkları söndürüldü. Galatasaray, Atatürk Olimpiyat Stadı'na taşındı bir yıllığına. Çünkü Ali Sami Yen yenilenecekti. Ancak olmadı Galatasaray, Sami Yen'siz yapamadı, evine bir yıllık aradan sonra geri döndü.
Yine veda var. Ancak bu kez veda sonsuza kadar. Ali Sami Yen yıkılacak, yerine çok katlı bir yapı yükselecek. İstanbul semalarından kısa kenarları bombeli dikdörtgen gibi olan yeni açık, kapalı, eski açık, numaralı tribünlerinin yerlerini dev gibi bir bina alacak.
Galatasaray, 49 yıllığına kiraladığı evinden kontratının bitimine 3 yıl kala, Seyrantepe'ye taşınıyor. Özellikleriyle artık çağımızın çok gerisinde kalan bu yaşlı stat, yerini rezidanslara bırakacak. Ancak Ali Sami Yen Stadı, futbol literatüründeki adıyla 'cehennem' olarak sayısız futbolcunun ve milyonlarca futbolseverin hafızasından asla silinmeyecek.