İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Spor Kulübü'nün yeni stat projesi konusundaki açıklamalarının meclis komisyonlarını etkilemeye yönelik olmadığını belirtti.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında yapılan meclis toplantısında Karşıyaka Spor Kulübü'nün yeni stat projesi tartışıldı.

Çiğli ilçesindeki yaklaşık 100 dönümlük arazinin spor kompleksi ve ticaret seçenekli konut alanına dönüştürülmesi maddesi görüşülürken söz alan AK Parti Grup sözcüsü Kerem Ali Sürekli, Karşıyaka Kulübü'nün daha önce ikinci başkanlığı görevini yaptığını, bir süre önce açıklanan yeni stat projesinin Çiğli ilçesindeki bu arazide yapılmasının planlandığını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun araziyle ilgili kamuoyuna yansıyan görüşleri olduğunu, bu görüşlerin meclis komisyonlarının sağlıklı çalışmasına engel olacağını belirten Sürekli, ''Kimse hukuksuz bir iş yapmaz. Keşke sonra açıklasaydınız. Sorun varsa kimse buna evet demek istemez. Böyle bir açıklama keşke bugün veya dün olmasaydı. 'Bunu yapan suç işler' diye düşünceniz var, o nedenle hukuk komisyonu var'' dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu ise Sürekli'nin sözlerine tepki göstererek ''İsterseniz karar alın hiçbir konuda konuşmayayım'' dedi. Mümkün olduğunca az konuşmaya ve polemikten kaçmaya çalıştığını belirten Kocaoğlu, ''Bu konudaki düşüncelerim üzerinde düşünülmüş, tartışılmış konulardır. Bu konunun net biçimde inceleneceğini de belirttim. Müsaade ederseniz böyle bir konuda konuşalım'' ifadelerini kullandı.
CHP Grup Sözcüsü Sırrı Aydoğan ise plan değişikliğinin Karşıyaka Belediye Meclisi'nden gelmediğini, şahıs müracaatı üzerine konunun gündeme geldiğini belirterek, ''Bizim için hiçbir hukuki sorun yok. Plan değişikliği isteyen bir vatandaş var, bakacağız'' şeklinde konuştu.
AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ise 5216 sayılı yasaya göre 5 binlik imar planları yapma yetkisinin İzmir Büyükşehir Belediyesinde olduğunu, belediye başkanının suç teşkil ettiğini düşündüğü bir konuyu meclise getirmeme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Plan değişikliği önerisinin lehinde veya aleyhinde olmadığını belirten Çakar, şunları söyledi:
''Şahıslar, özel kurumlar veya ilçe belediyeleri 5 binlik plan yetkisine sahip değiller. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Meclis Başkanı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin başkanı bir konunun suç teşkil ettiğine inanıyorsa ve o konuda idarenin görüşünü önermenin dışında olduğunu düşünüyorsa, hiçbir yasa, hiçbir mevzuat böyle bir önergenin bu meclise getirilmesini zorunlu kılmıyor. Bu düşünceyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunun için dosyayı incelememiz lazım. Kararımızı dosyayı inceledikken sonra vereceğiz. Kerem Ali Sürekli'nin yaptığı açıklama Karşıyaka Spor Kulübü'nün yönetiminde olmasından dolayı kendisini bağlayan bir açıklamadır. AK Parti grubunun düşüncesi değildir. Ancak ben en başa tekrar dönerek sayın Başkan'a sormak istiyorum. 5 binlik plan yetkisi sizin iken, bu konuda bir plan değişikliğinin suç teşkil edeceğine inanıyorken, böyle bir plan değişikliğini meclisin gündemine almanızı algılayamadım.''
Başkan Aziz Kocaoğlu ise vatandaş önerileri, plan değişiklikleri tekliflerinin kanun gereği belediye meclislerine getirildiğini söyledi. Konunun komisyonlarda görüşüldüğünü, son kararın meclis tarafından verildiğini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
''Bu konu garip bir konudur. Bu konu hiç gündeme getirilmemesi gereken bir konudur. Daha doğrusu bu arsa hiç satılmaması gereken alandır. Kamuya terk edilecek alan olarak belirlenmiştir. Mavişehir İzmir'in yoğunluğu en fazla olan bölgesidir. Kamuya terk edilmek üzere ayrılmıştır. Ama ne yazık ki TOKİ buraları satmıştır. TOKİ diyor ki (alan kişi spor alanı olduğunu bildiği için aldı). Alan kişi diyor ki (ben bunun imarını çıkartabilirim). Ben sosyal donatı alanlarının Mavişehir'e ve İzmir'in her tarafına lazım olduğunu düşünüyorum. Laf olsun diye bu alanlar ayrılmamıştır. Ne planlama ilkelerine, ne yasalara uygun olmadığı görüşündeyiz. Bu konuda belediye başkanı görüşünü açıklar. Herkes görüşünü açıklar, tartışır. Hiçbir komisyon kararına ya da meclis üyesine bir müdahalemiz olmamıştır.''
İmar planı değişiklik talebi Bayındırlık Komisyonu'na havale edildi.