Son bir kaç yıldır sürekli Assassin’’s Creed serisi çarpıcı oyun demolarıyla gövde gösterisi yapıyor. Bu yılda bir fark olmadan Ezio’ hikayesinin sonlanacağı üçüncü oyun Assassin’s Creed Revelations E3 2011′de katılımcılara gösterildi. Ubisoft’’un çoktan Assassin’’s Creed markasının en iyisi olacak gözüyle baktığı Assassin’s Creed Revelations’ın yaratıcı direktörü Alexandre Amacio ile oyunun içinden biraz daha fazla bilgiye ulaşmak için röportajı hazırladık.

Ezio neden İstanbul’da?

Cevaplar arayan Ezio, Roma’’yı terkedip Masyaf’’a Altair Ibn La’ Ahad’ın kayıp kütüphanesini bulmak için gidiyor. Masyaf’a vardıktan sonra Ezio çok güçlü bir eserin Masyaf’’ın kilitli kütüphanesinde gizli olduğunu fark eder. Eğer Tapınakçılar bu eseri bulur ve kontrol ederlerse, suikastçıları bozguna uğratabilir. Ve hatta insanlığın kaderini kontrol edebilirler… Kütüphaneyi açmak ve eseri ulaşmak için beş anahtara ihtiyaç var ve tüm anahtalar İstanbul’’da. Bu anahtarları bulmak Ezio ve Tapınakçılar arasında zamana karşı bir yarış haline dönüyor.

Ezio demo’da neden İstanbul’dan ayrılmayı deniyor?

Demo oyununun ortalarını temsil ediyor. Ezio Templar’lar’ın izini sürerken, kim son anahtarı bulursa Masyaf gizemini açabilecek. Bu görev Yeniçeriler için kolay değil. Ezio, Yeniçeriler’in yüksek rütbeli subaylarından birini öldürdü, Ezio’’yu durdurmakta kararlılar.

Bize Yeniçeriler hakkında daha fazlasını söyleyebilir misiniz?

Yeniçeriler, Sultanın kişisel korumaları. Son derece iyi eğitilmiş bu askeri birlik, 10-12 yaşlarındayken eğitilmeye başlanıyor ve eğitimleri yaşamları boyunca devam ediyor. Bu birlik modern askeri sistemin öncüleri olarak kabul edilir. Özellikle ateşli silah kullanırlar ve mücadele sırasında uzman, yetenekli keskin nişancılardır.





Yeniçeriler Ezio’yu nasıl durdurmaya çalışıyor?

Ezio’’nun tekneyle ayrılacağı biliniyor, Yeniçeriler Haliç’’e büyük bir zincir çekerek bütün teknelerin İstanbul’’a girişini ve çıkışını engelliyorlar. İlk olarak Dördüncü Haçlı Seferi’yle yıkılan ve şimdiki ünlü Galata Kulesi’yle beraber yeniden inşaa edilen zincir İstanbul’’u deniz saldırılarından korudu. Kule’nin zinciri tutabilmesi için varolan dengesi Ezio’’nun kullanacağı bir avantaj olacak.

İstanbul yaşayan bir şehir, bu oyuna nasıl yansıtıldı?

İstanbul iki kıtaya yayılan bir şehir, Asya ve Avrupa. 1511’’de ticaretin merkeziydi. Eski çağlardan beri bütün büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptı: Yunanlılar, Romalılar ve Osmanlılar İstanbulu üstlendiler. Böylece şehir harika bir kozmopolit metropol, dünyanın farklı yerlerinden gelen sakinlerle kültür mozaiği oluşturuldu. Çok sürükleyici bir şehir, bu kadar kalabalık ve egzotik olan ortamı benzersiz kılıyor. Şehir dört farklı bölgeden oluşuyor, her biri kendine has havası ve mimari özellikler taşıyor. Örnek olarak, Assassin’s Creed tarihinde ilk kez genellikle odundan inşaa edilen bir şehire sahibiz.Çok şatafatlı ve tasarım konusunda oldukça zorlayıcı.

Markete benzeyen bir yerde demo başlıyor, bu İstanbul’’un tipik bir görüntüsü mü?

E3 demosu İmparatorluk bölgesinin kuzeyinde başlıyor. İstanbul’’un bir çok limanından bir tanesi. Şehrin bu yoğun parçası baharatçılar, kasaplar, balıkçılar, terziler ve bir çok dükkana ev sahipliği yapmakta. Demoda gözüken baharatçı İstanbul şehir hayatının tipik bir dükkanı. İnsanlarla dolu bu dinamik şehirde Ezio kalabalık arasından sıyrılmak için itmek zorunda.

Ezio’nun demo’nun başlangıcında konuştuğu kişi kim?

Yusuf, İstanbul Suikastçı Birliği’nin lideri. Ezio’’ya bu yeni kentte yol gösterenlerden biri olacak. Yusuf İstanbul’’daki Suikastçi Birliği lideri olmaktan uzun yıllar oldukça memnun. Yusuf karizmatik bir lider ve kardeşliği zor zamanlar boyunca bozulmadı, masumları güçlülerin baskısından korudu.



Ezio’’nun yeniçerilerin dikkatini dağıtmak için kullandığı insanlar kim?

Romanlar, Çingeneler olarak da geçer, Assassin’s Creed Revelations’’daki yeni grup. İki dansçıyla beraber, bir gitarist ve bir ateş üfleyiciden oluşan bu grup insanların dikkatini dağıtmak ve bir izlenim uyandırmak konusunda kendilerinden çok eminler. Romanlar vatansız insanlar ancak kökleri doğu Pers bölümüne kadar uzanır. Yüzyıllar boyunca nüfusları batıya doğru kaydı, sonunda Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’ya kadar ulaştı. Bazen Çingene olarak geçer, Romanlar’ın Mısır kökenli olduğu gibi bir yanlış anlaşılma da buradan çıkmıştır.

Oyuncular kendi bombalarını yapabilecekler peki Ezio’’nun kullandığı hangisiydi?

Assassin’s Creed Revelations’da kullanımı kolay ancak derinlikten ödün vermeyen bir işçilik sistemi geliştirdik. Video oyunlarında genellikle bir eşyayı yapabilmek için belirli bir gerekenler listesine ihtiyaç duyarsınız. Oyunumuzda biz doğrusal olmayan işçilik sistemi geliştirdik; tamamen ters olarak her bir madde işe yarayacak bir kombinasyon oluşturabilir.

Her bir bomba kendi oynayış tarzını ve karşılaşacağın durumlara uyumluluk sağlayacak şekilde oluşturulabilir. Her bir bomba oyundayken topladığın eşyalardan oluşturulur. Birçok işe yarayacak eşya dükkanlarda veya Assassin’’s Dens’’de* satılacak. Diğerleri sadece şehrin özel yerlerinde veya askerlerin korumaları altında bulunabilecek.

Ezio sis içerisinde nasıl kusursuz hareket ediyor?

Yaş ilerledikçe tecrübe geliyor. Demoda Ezio içgüdülerini, Eagle Sense’yi kullanıyor. Eagle Sense Ezio için doğal bir ileri adımdır. Bunun sayesinde Ezio ortamda içgüdüsel bir biçimde ipucu elde edebilir, durumu analiz edebilir ve stratejisini oluşturabilir. Görüldüğü gibi, bunu kullanarak düşmanların nerede olduğuna dair hissedip, görselleştirebilir. Üstelik düşmanların nereye gittiğini tahmini olarak sunabilir. Ayrıca kalabalıktaki hainlerin algılanmasını sağlar. Örnek olarak, kalabalıktaki kişilerin her birinin kalp atışını hissedip kimin hain olduğunu anlayabilirsin.

Eagle Sense, oyunculara Ezio’’nun yeteneklerini kullanabilmesini sağlıyor ve sıkıştıkları anda çevredeki ipuçlarını göstererek bu durumdan kurtarıyor.

Ezio iplerden hookblade’’ini kullanarak indi, oyunculara nasıl bir oynanış sunuyorsunuz?

Hidden Blade’’in Osmanlı modifikasyonu olan Hookblade navigasyonu geliştiriyor ve savaş esnasında sana seçenekler sunuyor. Hookblade, Ezio’’nun hareketliliğini geliştiriyor. Free-Run’ın daha akıcı olmasını sağlıyor, hızı arttırıp navigasyonu eğlenceli hale getiriyor. Hookblade’’in kendisi kartal kafası şeklinde bir kanca. Çok dinamik ve yönlü bir silah. Hookblade ile oyuncular halatlar ile çatıdan çatıya, büyük sokaklar veya boşlukları geçmek için kullanmak mümkün olacak.
Ayrıca sana şehri daha hızlı gezmeni sağlıyor. Halattan hookblade’ini çıkararak düşerken hava suikasti yapabilirsin.



Ezio Suikastçıler’dan yardım aldı, savaşa suikastçılerı çağırma yeteneğimiz geri mi geldi?

Görüldüğü gibi hala kardeşliğini sana savaşma esnasında veya bir hedefi öldürürken yardıma çağırabiliyorsunuz. Assassin’s Creed Revelations’da senin suikastçılerına biraz daha kişilik veriyoruz ki böylece senin için biraz daha anlamları olsun. Artık suikastçınin silahını ve sınıfını değiştirmekten daha fazla özelleştirme seçeneği var. Biz ayrıca daha suikastçılarla ilgili daha çok görev ekledik: mesela yeni güçlendirme görevleri. Bunun yanı sıra kendi gelişimlerinde belirli aşamalara gelebilecekler. Daha fazlasını sonraki konferanslarımızda açıklayabiliriz.

Ezio ateş makinesine benzer bir alet kullandı, bu varmı?

Bizans İmparatorluğu “Yunan Ateşi” makineleri kullandı, bu yangın çıkartıcı alet deniz savaşlarında kullanıldı. Demo’da görebileceğin gibi, güçlü ve etkili bir makine. Ezio’nun kullandığı bu makine 10. yy başlarında ortaya çıktı ve Bizans’’ın deniz savaşları sırasında yaygın olarak kullanıldı.

Demo etkileyiciydi, oyun içinde “vaay” dediğimiz bu anlardan fazla olacak mı?

Revelations’’da görebileceğiniz gibi, takım oyununun sunumunu yeniliyor. Bu durum seride bir devrim. Oyun yüksek kalitede üretiliyor ve birden fazla epik sekanslar içeriyor. Bunlar sizin oyun deneyiminizi etkileyen yüksek maceralı yoğun anlar. Henüz yapılan sunum yenilenen görev dizaynlarını, sinematiklerini ve oyun içi kamerayı tam olarak göstermiyor.

Ara sahnelerde en ince detayına kadar gösteren sinematiklere sahibiz. Bunun yanındada oyun içi grafikler geliştirildi, oyun gerçekten güzel gözüküyor. Biz ayrıca aktörlerin performanslarını nasıl entegre edebileceğimizi yeniden düşündük. Artık MOCAM adı verilen yeni bir araca sahibiz -Ubisoft’’ta yapıldı- ve aktörün yüzündeki anahtar bölgeleri ve konuşmaları direk motora aktarıyor.

Assassin’’s Creed: Revelations Kasım 2011′de PC, Xbox 360 ve PS3 için çıkacak.

*Assassin’s Dens:
Revelations’da Borgia Kulelerinin yerini alacak bölge sisteminin ismi. Ancak bu sefer bu bölgelere düşmanlar saldırabilir, istersek kendimiz istersek yetiştirdiğimiz Suikastçilerimizi gönderebiliriz.