Öldü, hayatta bir daha piyasada böyle oyun bulamazsın derken batan I-Magic Games'den ayrılan Trevor Chan, Ubisoft'la anlaşıp Capitalism adlı dünyalar güzeli oyununun ikincisini çıkardı. Azıcık geç oldu ama buna değdi.

Şimdi, Capitalism'den bihaber olan insanlar için oyunun kısa açıklaması.

Oyuna küçük sermayeli bir girişimci olarak başlıyorsunuz. Belli bir paranız var, ve bu para ile oyunda bulunan tüketim ve endüstriyel maddelerinden kendinize bir finans imparatorluğu kuruyorsunuz. Ancak oyun o kadar detaylı ki, öğrenmeye sabrı olmayan ya da finans ve ekonomi konularından haz etmeyen insanların oyundan pek keyif alamayacaklarını söylemeliyim.

Öncelikle oyunu grafiksel olarak ele alırsak, Ubisoft şaşırılacak bir görsel şölen gerçekleştirmiş. Gerek şehir detayları, gerek menü ikonları C1 den kat kat kat üstün. Caddelerde hız yapan ferrariler, cam gökdelen detayları, fabrika dumanlarından tutun, petrol kuyularının animasyonlarına kadar her şey göze çok hoş geliyor. En yakın zoom seviyesinde bile bozulmayan grafikler Simcity 3000'e taş çıkaracak nitelikte (Mağzalara girip çıkan adamları da izlemek ayrı bir keyif).

Sesler o kadar ahım şahım değil ancak oyun içerisine çok güzel entegre edilmiş, çiftliklere tıklayınca gıdaklayan tavuklardan, mağzalara tıklayınca çıkan yazarkasa sesleri oyun kalitesini bir nebze daha arttırıyor.

C2'de C1'den farkli yönlerini sıralarsak:

# Oyunda başka oyunculardan (gerek bilgisayar olsun gerekse multiplayer oynarken başka insanlardan) bina satın alabiliyor, kendilerinkini satışa çıkarabiliyorsunuz.

# Teknoloji geliştirmeyi kendiniz gerçekleştirmek yerine başkalarından satın alarak çözebiliyorsunuz. Aynı şekilde başkaları da geliştirdiğiniz teknolojiyi sizden satın alabiliyor.

# C2 şehirlerinin ekonomileri C1'e oranla daha dinamik ve insanı daha fazla zorluyor.

# Nihayet apartman ve ofis binaları dikebiliyorsunuz (C1'in büyük açığınını kapatıyor).

# Bunlara ek olarak reklam verdiğiniz TV, Radyo ve Gazeteleri satın alabiliyorsunuz (Bu da C1'de mümkün değildi).

# Ayrıca artık bir genel merkez yapıp kendinize elemanlar tutabiliyorsunuz (Örneğin dükkanlarınızı kontrol edecek müdürler, veya teknolojik yatırımlarınıza karar verecek şahıslar). Bunlar oyun keyfinizi bir seviye daha arttırıyor çünkü fazla büyüdüğünüz zaman mikroekonomik olaylarla uğraşmak gerçekten can sıkıcı hal alıyor.

# Dükkan ve fabrika ekranlarında artık içlerini görebiliyorsunuz, böylece sayı ve grafiklerden sıkıldıysanız grafiksel olarak dükkan veya fabrikanızın performansını izleyebiliyorsunuz.

# Tek bir dükkan yerine onlarca değişik dükkan kurabiliyorsunuz. Hipermarketlerden, deri ürünleri mağzalarına kadar bir sürü değişik seçeneğiniz var.

# C2'de C1'e nazaran daha geniş bir ürün yelpazesi var. Ne kadar oynarsanız oynayın üretmediğiniz birşey mutlaka kalıyor.