Kaliteli oyunların kaliteli devamları ve genişleme paketleri olur. Heroes of Might and Magic tarzında pek oyun bulunmaz piyasada ama bazı yürekli tasarımcılar, bu klasik oyuna rakip olsun diye bazı RTS oyunlarını sürerler piyasaya. Çok azı tutunabilir, birkaç ay adından söz ettirebilir. Bunların arasında en başarılısı ve çıktığından beri halen oynanan oyun Disciples idi. Türe yenilikler getirmesiyle birlikte, görsel olarak da büyük far atıyordu HOMM serisine. Disciples 2'de bu bir adım ileriye götürülmüştü ki, şimdi tek başına oynanabilen expansion paketiyle, Guardians of the Light ile birlikteyiz.

Oyunun stand-alone expansion olması bence iyi birşey. Çoğu kişi eski oyunu elden çıkartmış olabilir. Oyunun tek başına oynanması, ilk oyundan farklı olması anlamına gelmiyor. Oyunda çoğu şey aynı. Grafikler, birimler, mekanlar ve menü tasarımı.. Bunlar bir derece geliştirilmişler ama önceki oyundan tamamen farklı değiller. Oyuna birkaç tane yeni birim eklenmiş. 2 yeni ve büyük campaign eklenmiş, 12 tane multiplayer harita da unutulmamış. Görevler artık daha zor. Menüler daha bir kullanıcı dostu olmuşlar.

Oyunda aksiyona daha bir ağırlık verilmiş gibi. Artık menülerin içinde boğulmak ve alakasız işlerle uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Mesela askerlerle para toplama, diğer birimleri madene yollama gibi değişik işler için zaman harcamaya gerek yok artık. Doğrudan ordunuz ve toprak işgal etmek ile uğraşabiliyorsunuz. Bu bence iyi bir özellik, ilk oyunda bunlarla uğraşmak, canınızı sıkabiliyordu.

Oyun, eskisine göre daha bir zor olmuş gibi geldi bana. Eğer bu oyuna ilk defa başlıyorsanız, birkaç saat bocalamak durumunda kalıyorsunuz. Hatta neyin ne olduğunu anlamadan oyundan sıkılmanız bile mümkün. Hal böyle olunca, tutorial bölümlerinin de pek işe yaramadığını anlıyorsunuz. Oyunu çok yüzeysel anlatıyorlar ve asıl oyuna geldiğinizde, öğrendikleriniz hiçbir şeye yaramıyor. Aynen okullarda bize öğretilenlerin gerçek hayatta pek işe yaramadıkları gibi..

Grafikler, oldukça detaylı ve zengin. Oyunun bizi grafikleriyle etkilemek gibi bir amacı yok zaten ama yine de detaylar oldukça zengin. Animasyonlarda pek başarılı olmasa bile, mekanların zenginliği ve detay seviyesi bize yetiyor. Seslendirme konusunda da oldukça başarılı sayılır oyun. Özellikle müzikler çok etkileyici olmuş, efektler geri planda kalıyorlar ama tam oyuna göreler.

Oyunun aynen 4 kişilik satranç oynar gibi bir multiplayer modu var. 4 kişi değişik modlarda oynamak bazen eğlenceli olabiliyor ama oyuna tam hakim olan arkadaşlarınız olmalı. Dediğim gibi, bu oyun öyle diğer RTS'ler gibi sadece tıklamakla oynanmıyor. Oldukça zor ve karmaşık olabiliyor.

Oyunu oynamak için dil bilmenize pek gerek yok. Sisteminiz için de pek birşey gerekli değil. Sadece RAM fazla olsun yeter, bazen yüksek çözünürlük nedeniyle ekranda çatlamalar, çizgiler oluşabiliyor. Özellikle de scroll yaparken.

Disciples fanatikleri ve oyunu oynamayı bilenler için oldukça eğlenceli olabilecek bu oyunu herkese tavsiye ediyorum. İlk oyunu tamamen bitirmiş olanlar için de eğlenceli olacaktır. Ama bu oyuna yabancı olan ve böyle türlerden sıkılanlar için, belki bu tarz oyunlar arasında en sıkıcı olan budur. Bu nedenle bu sözlerimi dikkate alın ve ona göre davranın. İyi eğlenceler..